14.3 C
Amposta

Móra la Nova exigeix la construcció definitiva d’un nou pou d’aigua potable

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Móra la Nova (Ribera d’Ebre) ha exigit a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i al govern espanyol la construcció definitiva d’un nou pou d’abastament d’aigua potable per a la població. L’alcalde, Francesc Xavier Moliné, ha recordat que arran de la declaració d’alerta sanitària el passat mes de juny per la presència de plaguicides a l’actual pou, el consistori ha de fer front a un cost anual de més de 27.000 euros pel lloguer dels filtres que garanteixen la potabilitat de l’aigua. Des de llavors, però, el nivell de contaminants a l’aigua no ha baixat i això requeriria mantenir els filtres més temps. Per això, més enllà de plantejar-se adquirir aquests sistemes o construir un nou pou, el consistori reclama l’execució del projecte pendent des de fa vuit anys i inclòs dins del Pla de Restitució Territorial per la descontaminació de l’embassament de Flix.

Això s’hauria d’haver fet abans d’haver començar la descontaminació del pantà de Flix i només se’n va fer unes quantes: algunes al Baix Ebre i algunes a la Ribera, però en molts pobles no es va fer res”, ha retret Moliné. Amb el projecte redactat i els terrenys expropiats per part de l’ACA, amb un conveni signat amb el Ministeri de Medi Ambient des de 2010 perquè la societat pública Acuamed executés l’obra amb un pressupost assignat d’1,37 milions d’euros, el consistori no ha deixat de reclamar, sense èxit, tant a la Generalitat com a l’Estat que materialitzin definitivament el pou promès.

Nou anys després, i amb l’estancament produït arran de la investigació judicial per corrupció que va esquitxar Acuamed pel mig, les dues administracions “es passen la pilota” i no es posen d’acord en la concreció. El govern espanyol addueix que “s’ha de redactar de nou el projecte” perquè no s’adapta als requeriments normatius actuals. L’ACA, per contra, certifica que el document que va elaborar és plenament vigent i correcte. “Però els nostres recursos són limitats i l’Ajuntament no pot estar llogant filtres de carbó de forma permanent”, adverteix Moliné.

Tot i no renunciar a les seves reclamacions, l’Ajuntament de Móra la Nova entén que no pot prolongar la provisionalitat en el temps i assumeix que, de no acabar-se fent el pou compromès, hauran d’adquirir un sistema de filtratge propi, que pot tenir un cost al voltant d’un milió d’euros, o valorar la possibilitat de construir un nou pou i rehabilitar els actuals dipòsits pel seu compte. “L’hauríem d’encarar nosaltres amb els recursos que tenim els ajuntaments, que com tots sabem són molt pocs”, ha assumit Moliné, que no oculta la seva preocupació que li genera aquesta situació en un consistori que treballa amb el pressupost de 2018 prorrogat.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -