14.3 C
Amposta

Montsònica programa activitats musicals i performatives a Ulldecona, Freginals, la Galera, la Sénia i a la Miliana

La primera edició del festival, organitzada per Eufònic, se celebrarà del 8 a l'11 de juny

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Montsònica, Músiques i reexperiències contemporànies, és una nova proposta d’activitats musicals i performatives que se celebra en cinc pobles de l’interior de la comarca del Montsià. La primera edició del festival se celebrarà del 8 a l’11 de juny a Ulldecona, Freginals, la Galera, la Sénia i la pedania de la Miliana. El certamen, organitzat per Eufònic, vol donar visibilitat als pobles de la segona línia de la comarca i a les seves tradicions que compten amb una doble condició perifèrica: situats al territori més meridional de Catalunya i a l’interior de la comarca. Entre les propostes programades destaquen les actuacions de La Maria, Sandra Monfort, el projecte del músic de Benicarló ITW amb el poeta Joan Todó o la sessió de Cherman DJ.

Segons els organitzadors, Montsònica convida al públic a comprendre el món rural com un “artefacte dinàmic” per pensar el sentit de la cultura des de la condició rural i no com un “aparador de cultures folklòriques”. Així, assenyalen, s’estableix un diàleg entre tradició i contemporaneïtat a través de la música i les pràctiques artístiques i on la relació amb el context i el paisatge és “inseparable”. De fet, la vinculació amb el paisatge fa que el certamen se celebri en espais singulars com ara en la construcció de pedra seca de la Barraca de Quicolis (Freginals), la Bassa del Montsià (Ulldecona), el Safareig de la Plaça (La Sénia), la Torre de La Galera, la placeta de La Miliana o la plaça de l’Església (Ulldecona i La Sénia), entre altres espais.

Músiques d’arrel, memòria oral i accions sonores

La programació de Montsònica revisita les tradicions i costums del territori -com el ball de mantons o la fauna i paisatge propis de la zona- des d’una perspectiva contemporània a través d’actuacions musicals, accions sonores que reinterpreten la veu, la paraula i la memòria oral, performances de cos i moviment, i xerrades al voltant de les diferents concepcions de ruralitat, tradicionalitat i perifèria artística i creativa.

Els seus responsables han programat la compositora, cantant i guitarrista valenciana Sandra Monfort, que fa dos anys va debutar en solitari amb ‘Niño Reptil Ángel’. Actuarà en format trio amb guitarra, violí i sintetitzador. Entre les propostes també destaca La Maria, una “jove fenomen” de la cançó valenciana, popularitzada a través de xarxes socials per les seves cançons de cant valencià. L’artista presentarà el seu primer treball ‘L’Assumpció’, estrenat el febrer passat. El programa també inclou una sessió a l’hora del vermut de la mà de Cherman DJ, fundador del segell musical Folcore Records. El discjòquei barrejarà el dissabte diferents subgèneres del folklore electrònic a la Bassa del Montsià d’Ulldecona.

Accions de música i poesia

Entre les propostes programades també hi ha la poeta Raquel Santanera que conjuntament amb la violinista Coloma Bertran faran una actuació “íntima i delicada”. La proposta reflexionarà sobre el caràcter perifèric de la veu i es farà al carrer Escoles de La Galera. A més, ITW un músic experimental de Benicarló, també conegut com a Into the Waves, treballarà amb un poeta ebrenc, el senienc Joan Todó, per a crear una peça única que es veurà a la Bassa del Montsià.

Performances sonores

L’artista reusenc Arnau Casanoves oferirà una exploració de les connexions biològiques entre la música d’arrel, la tecnologia, l’aigua i les plantes pròpies del territori que es podrà veure al Safareig de la plaça de La Sénia. Així mateix, la percussionista Núria Andorrà presentarà ‘Nu.a`’, la peça on es despulla dels seus instruments i agafa objectes de la quotidianitat per apropar-se als seus orígens. La performance es veurà al terrat de la Torre medieval de La Galera, un enclavament idoni per repensar sobre les herències del passat.

Els organitzadors també han programat performances de cos i moviment protagonitzades pel ballarí i coreògraf Toni Jodar, Artistas Salchichas – Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana- i Marga Socias. En paral·lel, Montsònica acollirà tres xerrades i espais de debat al voltant de la ruralitat i de com encaixen les propostes des d’una perspectiva perifèrica.

Cartell Montsònica 2023

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -