14.3 C
Amposta

Moltes pèrdues de temps 

Cada vegada més aquestes conferències són espais pel rentat verd de delictes dels grans contaminadors, també pels règims i presidències no democràtiques d’alguns països que hi troben l’escenari perfecte per amagar el que són

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les conferències de les parts (COP) són les cimeres anuals que realitza la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que reuneix a gairebé dos-cents països a més de la UE i el que fan és fiscalitzar la gestió dels acords signats per tots ells i esmenar el que no s’hagi concretat per aquests. Aquest any s’està celebrant la 27 conferència a Egipte, dues COP de les importants, per l’ambició dels acords, van ser la de Kyoto el 1997, en la que es va aprovar la reducció del 5% de les emissions efecte hivernacle de tots els països i la de París el 2015 en la que es va establir la disminució de la temperatura 2 °C pel 2100 i va entrar en vigor el 2020. La conferència de Glasgow anterior a la d’Egipte va ser la més nombrosa amb més de cent mil persones manifestant-se cap a la ciutat de Gal·les per reivindicar i exigir acció contra el canvi climàtic. El que és una realitat és que en les 27 conferències que portem s’ha fet molta política i s’ha treballat poc la reducció d’emissions i l’escalfament global, però si s’ha fet molta política que no ens servirà per parar l’escalfament que tenim ara mateix al límit.

L’atmosfera és la capa gasosa que envolta la terra i produeix de forma natural un efecte hivernacle, permet l’entrada de radiació solar que escalfa la terra i les masses d’aigua fent que la calor acumulada no torni a l’espai, els gasos que intervenen més activament en l’efecte hivernacle produït per l’home són el diòxid de carbó (CO2), el metà (CH4), l’òxid nitrós (N2O) els halo carbons, l’ozó i vapor d’aigua que produeixen l’escalfament de l’atmosfera. La temperatura del planeta es mesura des de l’any 1850 i en el període de 1860 a 1900 la temperatura del mar i la terra s’ha incrementat en 0,75 °C i del 1979 a avui s’ha incrementat de 0,12 a 0,22 °C sent del 2011 al 2022 la dècada més càlida de tots els temps. Les dades que van donant els països sobre el canvi climàtic s’han tornat un problema, pel que sembla alguns governs estan falsejant les quantitats reals de contaminants que alliberen a l’atmosfera, fins i tot en qüestions de vida com és el canvi climàtic pels ciutadans, alguns polítics són porqueria i afecten el conjunt d’habitants del planeta.

Per redreçar aquesta qüestió del falsejament de dades sobre els gasos efecte hivernacle, la Plataforma Digital Climate Trace impulsada pel que havia estat vicepresident dels EUA, Al Gore, ha presentat a la conferència d’Egipte que les emissions que alliberen els països a l’atmosfera són tres vegades més del qual declaren els països responsables. Aquesta Plataforma a través de satèl·lits, intel·ligència artificial i sistemes informàtics mesuren en temps real els alliberaments de gasos efecte hivernacle en tots els països que pertanyen a la COP i permetrà per primera vegada no dependre de les dades manipulades que proporcionin els països i tenir les que realment són. L’ONU ha donat el vistiplau per monitorar tota mena d’indústria, transports, energia, ciutats a més dels camps de producció de petroli i gas que són les principals fonts de contaminació. Espanya està en el lloc 33 d’una llista de 240 països contaminants produint el 0,55% de totes les emissions globals del planeta.

Aquesta cimera climàtica de Sharm el Sheij, Egipte, està en el centre de debat per acusacions d’abusos dels drets humans i condemnat reiteradament per la llarga campanya contra els dissidents i organitzacions de la societat civil, segons Nacions Unides Egipte només ha donat permís d’assistència a les ONG que recolzen el règim i assenyala a la societat civil com enemics, pel que sembla setmanes abans de la conferència s’han encarcerat molts ciutadans segons Amnistia Internacional (AI) perquè no tinguin cap interferència. Els ciutadans estan preocupats per aquests incidents que només entorpeixen la conferència i que poden interferir en els debats dels assistents, sembla que cada vegada més aquestes conferències són espais per la rentada d’empreses contaminants i també per règims i presidències que acullen les COP així s’entén com en tants anys s’ha avançat tan poc, però estem al límit serà qüestió de fer el que cal per anar guanyant el canvi climàtic. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -