NotíciesOpinió

Metà i canvi climàtic

El meta CH4 és un dels grans desconeguts del canvi climàtic, ja que la seva procedència fins fa poc era desconeguda. És un gas incolor, inodor però no és tòxic en el seu estat natural, però sí que canvia d’estat per les accions dels homes tornant-se molt perjudicial. Aquest és un hidrocarbur que es presenta en forma de gas a temperatura normal sent el 98% del gas natural. Controlat serveix per fer energia neta i el seu perill no és la inhalació sinó el risc d’explosió.

En estat natural s’allibera a l’atmosfera durant la matèria orgànica, es descompon en les termes, oceans o zones humides. Les accions humanes que provoquen el seu alliberament son la crema de combustibles fòssils, la ramaderia, l’agricultura, menjar carn roja o la crema de residus en abocadors tan controlats com no. Aquesta descomposició és segons l’ONU 40 vegades més potent en l’efecte hivernacle que el diòxid de carboni CO₂, sortosament de moment a l’atmosfera i tenim més diòxid que metà però ens hem de preguntar, fins quan?

“En la cimera de París els objectius que es varen marcar sobre el canvi climàtic no son suficients per aturar l’expansió del metà”

El nostre territori del Baix Ebre és zona que propicia per l’alliberament d’aquest gas pels cultius d’arròs que hi tenim. El conreu d’aquest es fa en la gran majoria per inundació com a molts altres indrets, fet que provoca que l’oxigen no arribi al sol i la matèria orgànica que conte es podreix generant el meta que a través de les tiges de la planta que actuen com a tub de sortida s’alliberin a l’atmosfera, tenim altres zones humides en el territori que fan el mateix procés. Un altre factor que produeix aquest gas és el turisme i el nostre territori n’és un punt excel·lent per practicar-lo sigui de mar, muntanya o ciutat però a més persones més gas metà alliberat. Segons l’organisme encarregat de vigilar i avaluar aquest gas la NOAA les concentracions atmosfèriques d’aquest han augmentat en 10,77 parts per milió i consideren que és la pujada més gran anual de les últimes dues dècades sent el més intrigant que els experts no saben per què. Hi ha teories diverses, una d’elles s’atribueix a la pujada de les temperatures a més calor més metà. Una cosa positiva és que altres gasos estan sempre a l’atmosfera i aquest només 10 anys.

En la cimera de París els objectius que es varen marcar sobre el canvi climàtic no son suficients per aturar l’expansió del metà i pel que sembla s’haurà de crear una comissió que treballi sobre aquest gas d’efecte hivernacle per mirar d’arribar al 2050 amb la feina feta i els objectius assolits per frenar el canvi climàtic i l’escalfament global pels gasos d’efecte hivernacle. Em consta que en el territori s’està treballant per donar una resposta positiva i poder aturar part d’aquest gas que produeixen els cultius d’arròs, sent iniciatives com aquestes una part important per atura el canvi climàtic que s’haurien d’estendre a altres sectors. Pensem-hi.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close