14.3 C
Amposta

Més de 300 tractors es mobilitzen en diversos punts de les Terres de l’Ebre 

Pagesos, ramaders i apicultors tallen les carreteres en contra de la situació límit que viu el sector.

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La pagesia catalana es mobilitza per reclamar a les administracions solucions urgents davant de la greu situació que viuen, amb una baixada de producció generalitzada a causa de la greu sequera, preus en origen a la baixa i amb encariment desmesurat dels costos de producció. A més d’una burocràcia excessiva que implica temps i augment de despeses per a agricultors i ramaders. 

Les mobilitzacions, amb marxes lentes i talls a diferents punts de les autopistes, han aplegat quasi 4.000 tractors a tot el territori. D’entre ells 150 s’han mobilitzat a l’Aldea i Amposta, 150 a Mora d’Ebre, i 25 a Tortosa. S’han situat als dos sentits de circulació de l’autopista aparcats en semibateria i la bloquegen a partir de la sortida nord de l’Aldea. I també hi ha un altre tall a l’N-420 a Móra la Nova. La seva intenció és estar-s’hi més de 24 hores i de moment ja han muntat carpes i han fet foc per cuinar.

Preveuen mobilitzar-se també el 13 de febrer a la frontera amb França, al Port de Tarragona i a Mercabarna. També el 21 de febrer a Madrid, davant el Ministeri d’Agricultura.

El sector ja es va mobilitzar l’abril del 2023 per les restriccions per la sequera i les exigències burocràtiques. L’esclat de les protestes a la resta d’Europa ha coincidit també amb el primer pagament de la nova Política Agrària Comuna (PAC), on es veuen obligats a vendre per sota de preu de cost. També és una preocupació, la desprotecció dels pagesos petits enfront de grans empreses com Mercadona, Freixenet o Garcia Carrión.

A banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l’obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el govern espanyol ha “centrifugat” el cost d’aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d’informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -