14.3 C
Amposta

Més de 24.000 persones a Catalunya han començat tractaments per deixar de fumar entre el febrer i l’abril

Al conjunt de Catalunya hi ha cap a 1,5 milions de persones que tenen aquest hàbit

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

24.335 persones han començat tractaments farmacològics per deixar de fumar entre el febrer i l’abril d’aquest any a Catalunya. El Departament de Salut estima que cada any moren prop de 10.000 persones al país per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. D’acord amb l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2022 fumava el 24,1% de la població de 15 anys i més, cap a 1,5 milions de persones (28,8% dels homes i 19,6% de les dones), i el 6,9% de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (6,7% dels homes no fumadors i 7,1% de les dones no fumadores). L’exposició al fum del tabac a casa de les persones de 0 a 14 anys era del 7,9%.

El consum de tabac és superior entre els menors de 65 anys i entre les persones amb estudis secundaris. La prevalença del tabaquisme presenta una corba de baixada en el període 1994-2017 i s’ha mantingut força estable a partir del 2018.

El consum de cigarretes electròniques entre la població general es manté a nivells relativament baixos, però moltes persones han experimentat amb l’ús d’aquests productes i la seva utilització a l’adolescència, afirma Salut.

Segons l’ESCA, un 1,1% de la població de 15 anys o més feia servir aparells d’aquest tipus l’any 2022 (1,4% dels homes i 0,8% de les dones), i un 11,8% les havia utilitzat regularment o les havia provat anteriorment (13,5% dels homes i 10,2% de les dones).

El consum actual i l’experimentació prèvia amb cigarretes electròniques són molt més freqüents en el grup de 14 a 44 anys en comparació amb la resta de grups d’edat, i un 69,2% de les persones que utilitzen o han utilitzat cigarretes electròniques han optat per presentacions amb nicotina.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa i finança dues xarxes de professionals de la salut per prevenir i tractar el tabaquisme: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum (XAPSF) –de la qual formen part tots els centres d’atenció primària de salut de Catalunya– i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF). Aquesta la formen 89 centres sanitaris i inclou la majoria dels hospitals del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya.

Segons les dades de l’ESCA 2022, el 61,2% de les persones que fumen han rebut consell i ajuda per deixar de fumar (66% de les dones i 57,8% dels homes). L’any passat van deixar de fumar 45.299 persones ateses pels equips d’atenció primària i 6.330 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la XCHSF.

El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, l’ajuda professional per deixar de fumar que proporciona el servei telefònic 061 Salut Respon i la intervenció especialitzada que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya facilita l’accés gratuït al tractament farmacològic per deixar de fumar a persones de col·lectius amb necessitats especials, com ara les que pateixen trastorns mentals i malalties cròniques, les que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o les dones embarassades. L’any 2022 es van distribuir de forma gratuïta 296 tractaments complets.

A partir de febrer del 2023, la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut va incorporar una nova modalitat de tractament farmacològic del tabaquisme, la citisina. Entre aquell mes i l’abril 24.335 persones han començat aquesta teràpia.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -