14.3 C
Amposta

Majoria de causes antròpiques

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un dels territoris que té un risc molt elevat pels incendis son les Terres de l’Ebre perquè tenim tots els factors que ho fan possible, el clima mediterrani que es caracteritza per la coincidència en l’època més càlida amb la més seca acompanyada de vents i tempestes seques, aquest clima fa possible que cada any tinguem molts incendis. El paisatge forestal que tenim ara és diferent del de mitjans de segle, la transformació dels territoris per les dinàmiques econòmiques, social i pel canvi climàtic afavoreixen que els incendis siguin més grans, intensos, ràpids i sobretot complexes per la presència de béns i persones que son les primeres que s’han de protegir. En un sol dia de juliol hi va haver deu incendis de vegetació a la Fatarella, Godall, Garcia, Santa Bàrbara, la Sénia o la Pobla de Massaluca sent aquest el més greu de tots.

Les causes dels incendis segons l’estudi que ha fet la Generalitat son per causa desconeguda 13%, intencionats 24%, accidentals 12%,negligències 39%, causes naturals 11% les xifres revelen que mes del 80% son antròpiques o sigui responsabilitat humana. Els usos forestals, ramaders i agrícoles son relació directa amb els incendis perquè afecten la distribució i la quantitat de vegetació que actua com a combustible dins d’aquest, l’abandonament de les pastures, la intensificació de l’agricultura o la reducció d’aprofitaments forestals son causes directes de l’expansió del combustible forestal i l’aparició d’incendis de molta intensitat que a vegades superen els mitjans d’extinció.

Els incendis son un toc d’atenció de com tenim la situació dels boscos amb un augment de la vegetació per la desertització del món rural, els cultius, l’aprofitament forestal, les polítiques de supressió del foc o l’abandonament de la pastura i el canvi climàtic que amb l’augment de la calor fa que els boscos tinguin estrès hídric, un paisatge sec continuat i molt vulnerables als incendis que si es produeixen, son ràpids i devastadors. Però el foc és difícil de controlar, per aquest motiu s’ha d’actuar sobre les causes que l’originen i com s’estén. El canvi climàtic comporta un augment de temperatura perillosa per la ignició dels arbustos combustibles, la pitjor de les combinacions meteorològiques perquè hi hagi incendis és la regla del 30, 30° de temperatura, una humitat del 30% i un vent de 30 km per hora. Aquesta combinació greu fa que l’incendi sigui ràpid i virulent. Però tot i que el foc ho destrueix tot s’ha de tenir en compte l’autosuccessió, que és reconèixer la capacitat dels ecosistemes mediterranis de recuperació després d’un incendi reconstruint de manera eficient el port forestal i arbustiu. Aquests estudis sobre la regeneració dels boscos la va introduir a la mediterrània l’ecòleg Louis Trabaud que estava convençut que els focs son els modeladors dels boscos a llarg termini perquè segons ell els boscos estan condemnats a cremar-se.

Les administracions haurien de començar a fer prevencions passives essencialment gestió forestal, fent una assignació als pressupostos per tal de ser creïbles, fer un pla de prevencions d’incendis sobre les infraestructures, aquesta assignació serviria per fer tallafocs en els boscos amb pistes forestals, crear punts d’aigua, franges lliures de vegetació, giradors amb pistes on puguin circular dos cotxes. Les aclarides també son importants, es tracti d’aclarir la massa forestal en zones repoblades i per acabar les desbrossades accions per fer fora la vegetació més inflamable per minorar tots els riscos de foc. Per últim, campanyes de sensibilització, informació, conscienciació i formació de la ciutadania perquè només evitant les conductes de risc serem capaços d’aturar les causes dels incendis que son majoritàriament Antròpiques. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -