Per què?, sembla que el Govern de la Generalitat sigui del color que sigui utilitza els mateixos patrons a l’hora d’elaborar els mapes tant del Biogàs com de les macrogranges, la veritat és que no estan repartides equitativament en el conjunt del territori. Més de la meitat de les macrogranges les tenim a la demarcació de Lleida, una mica més allunyades d’aquestes es troben els Municipis de Roquetes (al Baix Ebre) i Ulldecona (al Montsià). Macrogranges que són grans instal·lacions i encara que n’hi hagi moltes no hi ha cap definició oficial que ens doni paràmetres de quants individus la formen, les que estan en el registre estatal d’emissions i fonts contaminants són instal·lacions de 2000 individus mínim sense cap topall de màxim, un sector prolífic d’instal·lacions i els governs no l’han reglamentat encara, potser la feina per fer altra feina no els deixa fer feines importants com el sector porcí, estrany quan l’activitat està registrada com a molt contaminant.
Segons el Ministeri per la Transició Ecològica les 824 macrogranges porcines i les 85 avícoles que hi ha a Catalunya van emetre 32.340 tones de Metà i 7.788 tones d’amoníac que representa un increment del 2% i del 3,7% respectivament l’any passat. Només el Metà equival als gasos efecte hivernacle (GEH) que alliberarien més de 446.000 ciutadans en un any. Cada kg del Metà escalfa l’atmosfera 84 vegades més que 1 kg de Carboni (CO₂). La segona empresa amb alliberaments està al nostre territori, Muesa. SA. al municipi d’Ulldecona. Catalunya a més de les macrogranges hi ha 4600 explotacions porcines de petit format que no estan en el registre estatal d’emissions i fonts contaminants, però alliberen metà i contaminen l’aire i el sol que se suma amb el de les grans explotacions.
El problema d’aquesta activitat intensiva que és una ramaderia sense terra depèn de l’aigua i pinsos externs que genera moltes emissions i residus, que contamina les aigües superficials i el 23% de les soterrades per Nitrats, segons la UE és la responsable del 80% d’aportacions de Nitrogen als aqüífers, pèrdua de Biodiversitat, el 66% de la superfície de Catalunya es destina a la producció d’aliments per animals, accentua el canvi climàtic, és l’únic sector que ha augmentat les emissions de gasos efecte hivernacle, en gran mesura per alliberaments de metà, contaminació de l’aire per Amoníac responsable del 69% d’aquesta, molts efectes per la salut dels ciutadans i per últim el patiment animal, estan confinats obligats a menjar per engreixar de pressa en condicions extremes.
Aquesta és la realitat d’aquest sector, catalogat de molt contaminant, al municipi d’Ulldecona si troba l’empresa que es troba, segons registre de la Generalitat, en el segon lloc de contaminació, l’empresa porcina Muesa SA. Però, així i tot, el municipi vol donar permís per la construcció d’una macrogranja a la Serra del Montsià, en les zones lenítiques d’interior, de terra baixa i muntanya mitjana de llacs i estanys, zona humida d’aqüífers de dipòsits detrítics quaternaris de pedra calcària un gran espai protegit de la serra del Montsià la seva gestió és el regadiu, usos agrícoles i zona humida amb una gran biodiversitat de fauna i flora. Municipi amb problemes hídrics que vol donar permís per un pou amb un consum anual de gairebé 10.000 m³ any. És estrany que el municipi d’Ulldecona tenint dues empreses porcines al municipi vulgui donar una llicència per un altre, fa l’efecte que s’està treballant en una política sense cap criteri a més d’ajudar a l’escalfament global i a què l’objectiu de la UE de parar l’escalfament i la neutralitat dels combustibles fòssils es deixa a banda exposant als ciutadans a ser d’anys col·laterals d’aquesta contaminació per l’aire i del sol, no es pot entendre com aquestes decisions siguin acceptades pels ciutadans que en són els veritables perjudicats.
Pensem-hi.
Joan Cunill, tècnic superior mediambiental