L’oli d’oliva verge extra Ètim, ha obtingut el primer premi en la categoria afruitat verd dolç als premis anuals que convoquen la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus (Falset, 23 de desembre de 2019).
La Cooperativa Falset Marçà celebra que l’oli d’oliva verge extra Ètim hagi obtingut per tercer any consecutiu el primer premi en la categoria afruitat verd dolç, en el marc dels Premis del Centre de Desenvolupament de l’Oli, gestionat per la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus. La Cooperativa valora molt positivament que es reconegui any rere any la qualitat de l’oove amb segell DOP Siurana i considera que és una recompensa a l’esforç dels socis i de la junta, després que fa tres anys s’assumís la gestió del molí de la Mola de Marçà, on s’elabora l’oli d’oliva verge extra. Als Premis CDO 2019 s’hi han presentat olis de 25 almàsseres de les DOP Baix Ebre- Montsià, DOP Siurana i DOP Terra Alta. El jurat reconeix cada any els millors olis d’oliva verge extra de la collita i en les tres últimes edicions, el panell de tast ha distingit l’Ètim com a millor afruitat verd dolç, el que reconeix la seva qualitat continuada en el temps.
Precisament ara fa tres anys que la Cooperativa de Falset Marçà gestiona el Molí de la Mola. Els primers canvis van ser cuidar els socis cooperativistes perquè per fer un bon oli d’oliva verge extra, calia tenir cura del patrimoni humà primer. El canvi va ser fàcil i ràpid i ja es va concretar el 2017 amb un primer guardó als Premis CDO. Durant el segon any de gestió, es va fer una aposta per millorar els processos de treball que s’havien adquirit durant el primer.I de nou l’oli d’oliva verge extra Étim va ser de gran qualitat. Es va afegir al molí el servei de molturació per a no socis a la cooperativa. Va ser una anyada de poca quantitat però de molta qualitat que també va ser reconeguda pel Centre de Desenvolupament de l’Oli.
Aquest 2019 ha estat el tercer de gestió del Molí per part de la Cooperativa i s’ha continuat el treball escrupolós i metòdic durant la recepció de les olives i s’ha mantingut l’alta qualitat del servei;
els Premis CDO han tornat a reconèixer la qualitat de l’oli d’oliva verge extra Étim. Verd, fresc i molt brillant Ètim és un oli d’oliva verge extra de color verd, fresc i molt brillant. Té un gust dolç amb unes notes que recorden a la poma verda i a les fruites seques. És un oove de qualitat excel·lent, premsat en fred poques hores després que es cullin les olives.
Els socis l’elaboren amb molta cura. Al matí es cullen les olives pentinant les branques i fent-les caure a les borrasses. A la mateixa tarda es porten al molí, es netegen fulles i branques i s’aixafen les olives en un molí de martell, fins que s’obté la pasta. A través d’un procés de centrifugació s’obté el suc natural de les olives i s’envasa sense cap additiu més. Des de la Cooperativa Falset Marçà se’n recomana el seu ús habitual, en la dieta diària, perquè l’oli d’oliva verge extra Étim DOP Siurana és un bàsic de la cuina mediterrània que permet guanyar en qualitat, aromes, sabors i, principalment, salut.
Redacció – N. A.