14.3 C
Amposta

Localitzen a la Terra Alta un abocament il·legal de 3 tones de residus d’uralita

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Guàrdia Civil ha localitzat a la Terra Alta, dins del terme municipal del Pinell de Bari, un abocament il·legal de més de 3 tones de residus d’uralita que conté amiant, considerat un producte molt perillós. L’abocador estava situat al medi natural en una zona protegida i classificada com a zona de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

Els agents el van descobrir quan patrullaven pel medi natural en una zona forestal de la comarca. D’aquesta manera, van localitzar una gran quantitat de plaques d’uralita, canonades i dipòsits d’aigua fabricats amb fibrociment abandonats. Després de practicar una primera anàlisi, van comprovar com el material esmentat estava fabricat amb amiant, producte cancerigen i prohibit a l’Estat des del 2002.

Les restes d’uralita es trobaven en un terreny a la intempèrie i no disposaven de tanques perimetrals ni altres mesures de seguretat, que impedissin l’accés als residus considerats altament perillosos. Per aquest motiu, s’està procedint a la localització dels responsables dels fets, per emmagatzemar residus considerats molt perillosos per a les persones i el medi ambient. Els agents han informat dels fets a l’Agència de Residus de Catalunya, així com al Jutjat d’Instrucció de Guàrdia dels de Gandesa, per si de cas els fets constitueixen infracció penal.

Uralita és el nom comercial d’un material de construcció fet a base de ciment i fibres, generalment asbest, també anomenat amiant, utilitzat generalment per a cobertes i teulades. L’amiant és molt perillós per a l’aparell respiratori, ja que pot provocar fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i altres malalties greus relacionades amb l’aparell respiratori.

El risc en la manipulació d’aquest material sorgeix quan es pretén desmantellar una construcció, perquè les fibres que es troben dins d’uralita en tallar-les, trossejar-les o manipular-les es desprenen, i en inhalar-se poden provocar malalties descrites. De fet, la retirada d’aquest material l’ha de fer una empresa inscrita al Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant (RERA).

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -