14.3 C
Amposta

L’IRTA crea la Taula Institucional de les Terres de l’Ebre per impulsar la R+D+i al territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

NdP.- L’IRTA ha constituït, avui 28 de març, la Taula Institucional de les Terres de l’Ebre amb les principals Institucions del territori per tal d’impulsar i incrementar la interacció de l’IRTA com a palanca d’innovació agroalimentària.

“Amb l’acte de creació hem volgut apropar la recerca a les institucions del territori, per explicar-los què fa l’IRTA i, sobretot, per escoltar quines són les necessitats i poder orientar la nostra recerca en benefici de les Terres de l’Ebre”, ha assenyalat el director general de l’IRTA, Josep Usall. “És molt important per a nosaltres escoltar, i aquest és un objectiu fonamental d’aquesta Taula, ja que ens permet orientar la recerca de l’IRTA per aportar solucions al conreu de l’arròs o dels cítrics, al problema del cargol poma o al regadiu eficient a la Terra Alta, per posar alguns exemples”.

L’IRTA disposa a la demarcació de les Terres de l’Ebre d’un conjunt de centres i Estacions Experimentals per al sector agroalimentari com són el centre de Sant Carles de la Ràpita, l’Estació Experimental de l’Ebre, a Amposta, i la Unitat Experimental de la Terra Alta, a Gandesa.

Les principals àrees de treball s’adrecen en tres grans vessants, la Producció Animal, la Producció Vegetal i la Sostenibilitat en Agrosistemes, i de les que en podem destacar els principals objectius i línies de recerca aplicada en benefici del territori:

Àrea Producció Animal 
• Millora de la qualitat, la productivitat i la sostenibilitat en el camp de l’aqüicultura.
•  Reproducció, cultius larvaris, nutrició, i salut de peixos i de mol·luscs.

Área Producció Vegetal:
• Agronomia de l’arròs, per tal d’incrementar l’eficiència en l’ús dels recursos i estudiar pràctiques de cultiu més eficients i sostenibles.
•  Aprofundir en el coneixement dels agroecosistemes per desenvolupar noves estratègies dins de la gestió integrada de plagues.
•  Desenvolupament tecnològic de cultius de cítrics, fruita seca i oli

Àrea de Sostenibilitat en Agrosistemes
•  Seguiment de l’entorn marí de producció i seguretat alimentària del marisc
•  Sostenibilitat dels recursos hídrics, dels recursos pesquers i sobre les interaccions entre l’agricultura, el canvi climàtic i la biodiversitat.

Una de les necessitats que s’han posat en evidència és la de que la ciutadania pugui conèixer millor l’activitat que fa l’IRTA i per això posarem en marxa algunes accions conjuntament amb els ajuntaments de cara a que la ciutadania es pugui apropar als centres, així com visites a les escoles i centres educatius, no tan sols per a què ens coneguin, si no per què també aprenguin junt amb els nostres investigadors,  ha assenyalat Usall.

Per un altre banda, el Delta és un territori amb un equilibri molt sensible, per el que hem de fer projectes conjunts entre la part més productivista i l’ambientalista per tal de que no es vegi afectat aquest fràgil equilibri, ha destacat Usall.

Tots els assistents han valorat la conveniència i la necessitat d’aquesta Taula per posar en comú els temes que més interessen i preocupen al territori.

Les entitats i autoritats presents a la Taula ha estat: el Delegat Territorial del Govern,  el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, el director de l’IDECE, el Vicepresident de la Cambra de Comerç de Tortosa, el director del COPATE, els alcaldes d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i Riba Roja d’Ebre, el regidor d’Agricultura de Deltebre, així com els directors del Serveis Territorials dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura.
 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -