14.3 C
Amposta

L’IDECE espera 3 mil embarcacions i 20 mil piragües, en la nova temporada de navegabilitat a l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Fran R. – El director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), Alfons Montserrat, ha presentat aquest matí les novetats de la nova campanya de navegabilitat de l’Ebre 2019, al tram comprès entre Ascó i Amposta, d’uns 95km.

Montserrat ha explicat que “ho tenim tot a punt per a què els usuaris de les embarcacions puguin gaudir, amb totes les garanties, de la navegació fluvial al riu Ebre, a partir d’aquest dijous, 18 abril”. En aquest sentit, L’IDECE s’encarrega del control, vigilància, seguretat i manteniment del canal de navegació, adequadament senyalitzat i delimitat amb 342 boies, repartides en tot el tram. A més a més, els usuaris també poden fer ús dels 17 embarcadors existents condicionats i es posa de nou en servei la resclosa de Xerta, que restarà oberta tots els dies, de les 10 a les 19 hores, per a què les embarcacions puguin superar l’assut, un cop s’hagin fet els pertinent controls de plagues com el cargol poma o el musclo zebrat.

L’IDECE manté també un servei permanent per atendre qualsevol tipus d’emergència i prevenció d’accidents fluvials. Així, l’ens disposa de 3 embarcaions ràpides per al manteniment, vigilància i control de tot el tram navegable i ofereixen suport logístic a les embarcacions, amb motor o sense, “especialment, quan són excursions de grups nombrosos, i en ho sol·liciten les empreses turístiques que operen al riu” – ha explicat Montserrat. En aquest sentit, durant la temporada es realitzen neteges constants i regulars de les boies, de tota la zona navegable i de les ribes del riu. Així es realitzen “de forma regular batimetries, per saber l’estat de la via navegable i, en detectar-se una anomalia, es poden empendre les solucions més adients de froma ràpida, ja sigui fent un dragat o buscant alternatives, com podria ser desviar el curs del canal per una altra ruta que tingui més profunditat” – ha explicat el director, Alfons Montserrat.

Control de plagues d’espècies invasores

Pel que fa al control de les plagues, com el cargol poma o el musclo zebrat, l’IDECE segueix un rigorós protocol; amb controls exhaustius i diaris amb les embarcaions de vigilància per detectar ràpidament focus d’infecció al llarg del riu Ebre i, en el cas de detecció, informar als organisme pertinents per a què prenguin mesures. Així es manté contacte permanent amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i el Departament d’Agricultura de la Generalitat. Al mateix temps, es fan controls també a les embarcacions que accedeix al riu, perquè estiguin correctament desinfectades. Uns controls que es duen a terme als embarcadors de Tortosa i Benifallet i, enguany també, al de Móra la Nova, trucant abans al telèfon 673.102.097. i a més l’IDECE disposa d’un equipament mòbil. Alhora l’IDECE també manté una col·laboració constant amb el Consorci de Polítiques Ambientals (COPATE) en els control de la mosca negra, sobretot, pel que fa al tractament de les larves.

Equipament

L’organisme disposa d’un complet equipament per fer les feines de manteniment i control del tram navegable, amb 3 embarcacions ràpides que fan els controls diaris, també una embarcació de reserva que fa tasques de vigilància, una embarcació de tallada i retirada de macròfits de gran dimensions i una altra més petita per a les ribes del riu; dos remocaldos per transportar material pesant i dos pontons de càrrega i un embarcodr mòbil per a emergències o actes festius, a disposició dels ajuntaments i clubs nàutics que ho sol·liciten. A més a més, l’IDECE també compta amb un vehicle amb maquinària de desinfecció per a les revisions del musclo zebra i un equip de batimetria.

Un equipament i un grup de professionals que garanteixen “la navegabilitat pel riu per a què sigui una experiència segura, agradable, divertida i singular” ha reblat Montserrat.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -