14.3 C
Amposta

L’Eurocambra aprova prohibir els plàstics d’un sol ús a partir del 2021

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Redacció/ACN.- El Parlament Europeu ha aprovat per 560 vots a favor i 35 en contra la prohibició dels plàstics d’un sol ús a partir del 2021. La nova normativa europea afectarà d’articles com coberts i plats de plàstic, bastonets de cotó, canyetes i envasos de menjar i beguda de poliestirè. Ara queda pendent que el Consell de la UE, on seuen els estats, hi doni el vistiplau, si bé ja va acordar de manera informal amb l’Eurocambra aquesta legislació. Aquesta nova directiva europea estableix que quan hi hagi “alternatives fàcilment disponibles i assequibles” els plàstics d’un sol ús estaran prohibits al mercat.

Els estats membres no han marcat un objectiu vinculant per limitar l’ús d’altres productes com els envasos de menjar o els gots de plàstic, però s’han compromès a adoptar “les mesures necessàries” per aconseguir “una reducció quantitativa mesurable” del seu consum.

D’altra banda, la llei fixa com a objectiu per al 2029 que es recullin el 90% de les ampolles de plàstic i que el 2025, aquestes estiguin fabricades amb almenys un 25% de material reciclat i d’un 30% el 2030.

Els plàstics envaeixen el Delta

La campanya de mostrejos iniciada a principis de 2017 al parc natural delta de l’Ebre ha permès corroborar que la gran majoria de residus marins que arriben a les seves platges són plàstics. Ho són 566 dels 636 objectes recollits a la platja del Serrallo, a Sant Jaume d’Enveja, en el marc del projecte Marine Litter Watch Month, una iniciativa per caracteritzar la brossa marina a l’espai, conèixer el seu origen i desenvolupar un pla d’actuacions. Durant l’últim d’aquests quatre mostrejos, fet la tardor del 2018, es van recollir 84 objectes amb un pes de 5,4 quilos: 81 són plàstics.

Els responsables de la campanya recorden que el mar Mediterrani és un dels més afectats per la brossa al món, amb profunds impactes negatius sobre les espècies i hàbitats marins, la salut pública així com per importants sectors econòmics com la pesca, l’aqüicultura, la navegació i el turisme.

Accions contra els plàstics a l’Ebre

El passat 10 de març, més de 200 voluntaris van participar en la campanya ‘Per un Delta Net’, organitzada  als espais naturals de set municipis de l’entorn del Parc Natural del delta de l’Ebre.

Durant la jornada, es van recollir cinc tones de deixalles, majoritàriament plàstic, com taps, ampolles, bidons, cordes o xarxes, segons indica el primer balanç. Enguany, s’ha retirat una tona més de brossa que l’any anterior. Tot i això, Xavier Abril, tècnic del Parc Natural i coordinador de la iniciativa, va apuntar que la recollida de residus va a la baixa, atès que s’ha passat de les vuit tones de l’any 2015 a les cinc actuals. Les deixalles recollides aniran a l’abocador de Mas de Barberans perquè és “complicat” donar una segona vida a aquests residus.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -