14.3 C
Amposta

Les claus del canvi climàtic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El canvi climàtic s’ha convertit en un dels principals problemes que la humanitat te per això cal que sapiguem que es ,perquè esta passant , quines conseqüències immediates i futures te per el planeta terra. El fràgil equilibri d’aquesta des de la seva formació ha passat per diferents etapes de gran activitat sísmica i volcànica amb grans glaciacions i extincions massives d’espècies, ha esdevingut de manera molt lenta dins l’escala geològica al llarg de milions d’anys fins la configuració del planeta terra que tots coneixem.

Dins aquesta evolució de la vida fa dos milions d’anys comença la era del antropòce, els primers humans  en habitar-la , la seva aparició que en principi no va tenir gran importància per el medi natural a partir de la revolució industrial amb l’ús massiu del carbó i el petroli com a conseqüència de la combustió fent augmentar l’emissió de gasos a la atmosfera que alteren la seva composició i son anomenats d’efecte hivernacle. Un altre factor important es la pujada de la temperatura que intervé en la majoria de processos tant artificials com naturals de forma decisiva i acostuma a ser critica en un gran nombre d’aquests processos. Una diferencia de 4ºC en la temperatura humana es vital per la seva existència igual que en la biodiversitat ja sigui animal o vegetal estan condicionats a unes determinades temperatures de supervivència a uns límits que no poden superar els 2ºC, cosa que de moment no s’està aconseguint.

Els gasos d’efecte hivernacle ,la primera causa de l’escalfament global ,que el planeta en genera mes dels que pot absorbir i s’anomenen aixi perquè el CO2 te el mateix efecte sobre la superfície de la terra que l’ hivernacle té sobre les plantes, l’increment de la temperatura. L’escalfament global ha començat i els indicadors ens permeten de manera real veure i entendre on som i sobre tot cap on anem tenint en compte que la terminologia del canvi climàtic o l’escalfament global son relativament nous, en el segle passat els científics ja estudiaven els efectes d’aquests gasos sobre el clima  aportant infinitat de dades molt valuoses que s’han pogut avaluar i que han posat a la practica  els científics actuals per aturar el canvi i l’escalfament de la terra. Cal tenir en compte que aquests i el desenvolupament humà ha portat a una rapida destrucció de l’entorn natural reduint la capacitat dels deltes com l’Ebre per els grans impactes i la pujada del nivell del mar que son els intents d’adaptació que venen donats per la gran intervenció de l’home sobre el clima.

Un factor important que potencia aquest canvi es el gran augment de la població i les grans infraestructures que es fant  perjudicant de forma directa i posant en perill les zones costaneres. L’ utilització de noves tecnologies i energies renovables  faran un canvi en la manera de viure i de consumir mes sostenible que reduiran el gasos d’efecte hivernacle, seria convenient però que també es fes una gran pedagogia a les escoles explicant el que, el com i el perquè de les claus del canvi climàtic a les generacions del futur per quan sigui la seva hora si puguin enfrontar en plenes garanties d’èxit i una gran consciencia. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -