14.3 C
Amposta

Les ABS d’Amposta i Tortosa acumulen el 65% dels positius de la darrera setmana a les Terres de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Salut publica cada dia informes sobre l’evolució de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya i a totes les regions sanitàries, podeu veure-ho aquí. Aquests informes contenen principalment indicadors de la situació i l’evolució temporal de la pandèmia, com ara l’evolució del número de casos, de la taxa de reproducció efectiva (Rt), de la incidència a 7 dies, del número de test i percentatge de positius i mapes d’incidència, entre altres.

A continuació podeu veure la taula amb el nombre de casos dels darrers 7 dies i comparació amb la setmana anterior de les Àrees Bàsiques de Salut de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre. Les ABS de Tortosa Est, Tortosa Oest i Amposta acumulen el 65,5% dels casos de tota la regió, concretament 55 de 84.

Els diagrames de risc són molt útils per valorar el risc de creixement d’una epidèmia: L’eix de les X mostra la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants, que correspon, per a cada dia, al nombre de nous casos acumulats d’aquell dia més els 13 dies previs.

Conèixer quantes persones han estat positiu en els darrers 14 dies és rellevant perquè estima quantes persones hi ha amb capacitat de contagiar la malaltia en un moment determinat (casos actius). L’eix de les Y mostra la taxa reproductiva efectiva mitjana dels darrers 7 dies.

Cada cercle del gràfic correspon a un dia, que s’ordenen de forma consecutiva. El cercle blau correspon a la situació del darrer dia amb dades fiables (26/07/2020). Al principi de l’epidèmia la Rt es troba a nivells alts, però l’efecte de les mesures de seguiment i control, així com el confinament, fan que la Rt disminueixi progressivament. No és fins que la Rt disminueix per sota de 1 que la incidència comença a reduir-se. La reducció de la incidència es veu en el gràfic perquè la línia canvia de sentit i “retrocedeix” (va de dreta a esquerra).

L’evolució és favorable quan la Rt es troba per sota de 1 i la incidència està retrocedint. Quan la incidència assoleix nivells baixos pot ser que la Rt pateixi fluctuacions, derivades de la major variabilitat que s’observa sempre que hi ha pocs casos d’un fenomen.

En aquest moment, es recomana donar més importància a la incidència que a la Rt i interpretar els diagrames de risc conjuntament amb l’evolució del nombre de casos diaris. En resum, els diagrames de risc sintetitzen bé el risc de rebrot, doncs indiquen per a cada moment del temps el nombre de casos actius (casos amb capacitat de contagiar) i quantes persones s’espera que contagiï de mitjana cada cas.

A continuació teniu els diagrames de risc del total de les Terres de l’Ebre i de les Àrees de Gestió Assistencial:

El mapa següent mostra quina és la situació de la incidència acumulada dels darrers 7 dies per Àrees Bàsiques de Salut (ABS) corresponent al darrer dia amb dades fiables (26/07/2020). Els ABS en verd tenen una incidència inferior a 30 casos positius per cada 100.000 habitants. El color tendeix a groc a partir dels 30 casos positius per cada 100.000 h, i a vermell a mida que s’acosta a 100 casos positius per cada 100.000 habitants. Quan el valor de la incidència supera els 100 casos positius per cada 100.000 habitants el color tendeix al violeta.

Mapa de la taxa d’incidència dels darrers 7 dies per 100.000 habitants. Àrees Bàsiques de Salut de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre:

La figura següent complementa el mapa anterior, doncs aporta informació sobre si la incidència dels darrers 7 dies és superior o inferior a la de fa una setmana. La incidència de la setmana anterior es representa en l’eix de les X i la incidència actual en l’eix de les Y. La incidència actual correspon al darrer dia amb dades fiables (26/07/2020). Els territoris que se situen sobre la línia blava presenten avui una incidència similar a la de fa una setmana. Els territoris en vermell presenten avui una incidència superior a la de fa una setmana i els territoris en verd presenten una incidència inferior. En considerar la tendència cal tenir en compte també el valor de la incidència, fent especial atenció a aquells territoris que tenen una tendència desfavorable i que a més assoleixen nivells alts d’incidència.

Tendència de la taxa d’incidència dels darrers 7 dies per 100.000 habitants (comparació amb la setmana anterior). Àrees Bàsiques de Salut de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre:

Les figures següents mostren el nombre de casos diaris de positius a la regió sanitària de Terres de l’Ebre, distribuïts segons la data en que s’ha detectat el cas. Es consideren positius aquells casos en que s’ha realitzat prova PCR amb resultat positiu o probable. No s’inclouen en aquesta definició els casos a qui encara no s’ha fet prova, tot i que presentin símptomes i/o siguin contactes d’un cas positiu. Tampoc s’inclou els casos que han donat positiu d’un test ELISA o d’un test ràpid, doncs poden referir-se a persones que van tenir la malaltia en el passat i que en el moment del test ja no la pateixen. Les dades dels darrers dies són provisionals, doncs poden patir modificacions com a conseqüència de retads en el registre. Per aquest motiu és recomanable no extreure conclusions més enllà del dia 26 de juliol.

Tendència de casos positius diaris per tipus de cas (PCR positiu i PCR probable):

La taxa reproductiva efectiva (Rt) ens indica quantes persones de mitjana contagia cada persona infectada per coronavirus. Una Rt=1, o propera, implica que el nombre de nous casos positius es manté constant. Una Rt<1 implica que el nombre de nous casos va decreixent amb el temps i una Rt>1 implica que el nombre de nous casos creix. Hi ha diferents mètodes per obtenir la Rt. Al llarg de l’evolució de la pandèmia s’han anat realitzant dos càlculs. El càlcul que s’ha publicat des de l’inici és el de la Rt estable, doncs és un càlcul que és consistent en cas de fluctuacions. Tanmateix, pels diagrames de risc s’ha utilitzat un càlcul més sensible, per tal de detectar el més aviat possible canvis de tendència desfavorables.

Tendència de la taxa reproductiva efectiva (Rt):

A continuació la gràfica mostra el número de testos diaris realitzats (barres blaves de l’eix Y de l’esquerra) i el percentatge de testos amb resultat positiu (línia vermella de l’eix Y de la dreta). El seguiment del nombre de testos diaris i del percentatge de positius detectats són rellevants perquè donen informació de quin és l’esforç diagnòstic que s’està realitzant per a detectar nous casos.

Quan el nombre de testos és elevat i el percentatge de positius és baix el risc de que hi hagi un nombre rellevant de persones infectades no detectades pel sistema sanitari es manté baix, i per tant la incidència calculada és fiable. En canvi, si el nombre de testos és baix i el percentatge de positius alt, el risc de que hi hagi un nombre rellevant de persones infectades no detectades és alt i per tant la incidència podria estar infraestimada.

La figura següent mostra l’evolució de la incidència acumulada dels darrers 7 dies per 100.000 habitants de cada Àrea de Gestió Assistencial (AGA) de la regió sanitària de Terres de l’Ebre. La línia negra discontinua mostra la mitjana del indicador per Catalunya. S’ha optat per la incidència acumulada dels darrers 7 dies perquè és més estable i reflecteix millor la tendència de la incidència que si es calcula la incidència dia a dia únicament a partir dels nous casos diaris. A més, és prou sensible per a detectar canvis de tendència.

Tendència de la taxa d’incidència dels darrers 7 dies per 100.000 habitants. Àrees de Gestió Assistencial de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre:

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -