14.3 C
Amposta

Les 10 respostes més destacades de la declaració de Jordi Cuixart

El més vist

Publicitat

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

La declaració d’aquest dimarts del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al judici contra el procés independentista ha estat marcada per l’intens interrogatori del fiscal Jaime Moreno, que ha ocupat la major part del temps, segons informa Josep Maria Camps.

Cuixart només ha contestat a la seva advocada, Marina Roig, i a Moreno, i moltes respostes a aquest han qüestionat la formulació de les preguntes.

1.- Quan Moreno li ha preguntat pel decret de convocatòria del referèndum de l’1-O i la suspensió ordenada pel Tribunal Constitucional, Cuixart li ha dit que ell no tenia responsabilitats polítiques:

“Aquí crec que cal fer un matís: jo sóc un pres polític, no sóc un polític pres.”

2.- El fiscal li ha preguntat per una expressió que apareix al correu de Mauri, “tsunami democràtic“, i Cuixart l’ha reivindicat com a pròpia:

Recriminar-me que vull fer un tsunami democràtic, doncs no sé on veu allò punible, o que jo hagi de dir que em retracti, perquè és al contrari. Sí, volem més democràcia, societats més obertes, més participatives, i on un dels objectius que hem de pal·liar com a societat.”

3.- Quan el fiscal li ha recordat el que havia dit al jutge Pablo Llarena durant la instrucció, Cuixart s’ha desdit de la seva declaració de llavors:

“Vull deixar clar, perquè si no hi ha equívocs: les meves declaracions davant del jutge instructor estaven vinculades a una voluntat de sortir de la presó al preu que fos. I aquesta ja no és la meva prioritat. Sóc un pres polític.” “Després de 500 dies, la meva prioritat no és sortir de presó. La meva prioritat és poder denunciar l’atac i la vulneració de drets i llibertats a Catalunya i a l’estat espanyol.”

 

4.- Atribueix la “convocatòria” del 20S al diari El Mundo

Pel que fa a la concentració del 20S davant d’Economia, el fiscal li ha preguntat per la “convocatòria” d’aquella concentració, i Cuixart li ha dit que no va haver-hi cap convocatòria:

Diu convocar. Perdoni que li rectifiqui: la convocatòria es va generar de manera espontània. A primera hora del matí, un dels principals canals de difusió en aquest cas va ser el diari “El Mundo”, que envia una foto on es veu que entra la policia a la seu de la Vicepresidència i, de manera espontània, es comença a posar davant de la seu la gent que estava al bar, el bar que va romandre obert durant tota la jornada del 20 de setembre.”

5.- “Una falta de respecte”

Preguntat per un tuit que alertava la gent concentrada que evités actituds violentes, Cuixart s’ha sentit ofès per la formulació de la pregunta de Jaime Moreno:

Jaime Moreno: “Ja preveien actituds violentes?”

Jordi Cuixart: “A veure, a veure, a veure, amb tot el respecte: crec que la pregunta és una falta de respecte cap a la meva persona. El que li dic és que quan, des del meu compte oficial dic “tothom a Rambla Gran Via dient “aïllem qualsevol actitud, qualsevol acció violenta”, el que ens ha caracteritzat sempre com a entitats del sobiranisme i és l’actitud que sempre hem tingut de pacifisme.”

6.- “Ni vull ni puc” renunciar als drets fonamentals

El fiscal li ha insistit si en cap moment es van plantejar desconvocar la concentració, i Cuixart ha fet servir una expressió de Mariano Rajoy per referir-se a l’exercici dels drets fonamentals:

“Si el que vostè em demana és que jo renunciï a exercir drets fonamentals, li dic que no renunciaré mai a exercir drets fonamentals. Parafrasejant un president del govern: “ni vull ni puc”, i no renunciaré mai a exercir aquests drets fonamentals.”

7.- La legitimitat de la desobediència civil

“En cap cas la desobediència civil va contra tot un ordenament jurídic: agafa o una decisió judicial o una part de la llei que no està d’acord i, sota un principi que és prioritari, perquè, si no, no és desobedient que és el principi de la no-violència, assumeix plenament les conseqüències. El principi que teoritza molt bé Hannah Arendt, i també Gandhi i Luther King són grans referents en aquest sentit.”

8.- L’1-O, l’exercici més gran de desobediència a Europa

“Del que hauríem d’estar orgullosos tots els ciutadans d’Espanya és que l’1 d’octubre és l’exercici més gran de desobediència civil a Europa històricament. No hi ha un exercici igual.”

9.- “Dos perfectes desconeguts” fins el 16-O

“Jordi Sànchez i jo érem dos perfectes desconeguts per a la societat espanyola. La societat catalana, el sector més sobiranista sí que ens reconeix una autoritat moral, també relativa, que no som pas gurus! Però érem dos personatges més de dues entitats importants, però que formàvem part d’un ecosistema.”

“Què ha passat? Quan ens han posat a la presó, nosaltres ens hem convertit en uns referents de la societat catalana, més enllà de l’independentisme, i contra la meva voluntat.”

10.- “No passaran”, d’Apel·les Mestres

Roig ha preguntat per un eslògan que van fer servir aquells dies i que apareix als escrits de la Guàrdia Civil i de les acusacions, el “No passaran”, i Cuixart n’ha explicat la història:

“Respon a un poema d’Apel·les Mestres, que era un poeta català que deia això “No passareu, i si passeu, quan tots haurem deixat de viure, sabreu, de sobres, a quin preu s’abat un poble digne i lliure, més, no serà, per més que feu no passareu”.”

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -