14.3 C
Amposta

L’epidèmia de la grip creix i arriba ara a un nivell moderat a Catalunya

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’epidèmia de la grip a Catalunya continua creixent i ha arribat, per primera vegada aquesta temporada, a un nivell moderat durant la setmana del 27 de gener al 2 de febrer, amb 359,2 casos per 100.000 habitants, segons el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2019-2020). D’aquesta manera, s’ha superat per tercera setmana consecutiva el llindar epidèmic d’aquesta temporada, establert en 98,1 casos. Segons el model predictiu de la grip, es preveu que les taxes d’incidència podrien mantenir-se a nivells epidèmics entre baixos i moderats –depèn dels territoris-, durant les setmanes 6 i 7.

Segons el PIDIRAC, les taxes d’incidència més altes han estat en menors de 5 anys (amb 961,7 casos per 100.000 habitants); seguit dels menors entre 5 i 14 anys (856,4); dels adults d’entre 15 i 64 anys (162,1) i finalment dels adults majors de 64 (41,5 casos).

A més, durant la setmana del 27 de gener al 2 de febrer, s’han notificat 26 nous casos greus hospitalitzats de grip. I, des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre), un total de 234 casos greus, el 72,6% dels quals no havia rebut la vacuna de la grip aquesta temporada.

Activitat als centres sanitaris

Durant la setmana del 27 de gener al 2 de febrer, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 77.361 urgències, de les quals el 9,31% han requerit ingrés hospitalari. Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han augmentat un 7,6% i els ingressos hospitalaris han baixat un 8,5%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2019, l’activitat urgent ha augmentat un 4,6% i el nombre d’ingressos ha disminuït un 14% (les dades no són comparables perquè els períodes epidemiològics són diferents al 2019 que al 2020). L’augment de l’activitat s’explica per l’epidèmia de la grip.

Del total de les urgències ateses als hospitals, el 77,6% són pacients adults (60.082), mentre que la resta correspon a població pediàtrica (17.279). En relació amb la setmana anterior, la proporció de pacients pediàtrics ha augmentat un 17,1%.

Per nivell de prioritat, el 36,5% de les urgències són de nivells I, II i III (és a dir, de major gravetat), i el 63,5% de nivell IV-V o baixa prioritat. Aquests percentatges es mantenen les darreres setmanes.

Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 27 de gener al 2 de febrer, s’han atès un total de 731.177 visites, un 8,8% més que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 710.164 s’han fet als centres d’atenció primària i 28.013 al domicili del pacient.

Per grups d’edat, el 18,6% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 47,8% d’adults d’entre 15 i 64 anys i el 33,6% restant de persones majors de 65 anys.

Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) durant la setmana del 27 de gener al 2 de febrer han atès un total de 26.064 visites, un 11% més que la setmana anterior.

Per nivell de prioritat, el 7,6% de les urgències són de nivells I, II i III (és a dir, de major gravetat), i el 92,4% de nivell IV-V o baixa prioritat. Aquest percentatge ha augmentat respecte la darrera setmana i indica major adequació de les necessitats al centre que millor les pot atendre.

Finalment, el 061 Salut Respon ha atès 38.619 casos aquesta setmana, dels quals 2.192 han requerit l’atenció d’un metge a domicili. En relació amb la setmana anterior suposa un increment dels casos d’un 2% i un descens de les visites domiciliàries del 5%.

Principals actuacions

El Servei Català de la Salut (CatSalut) té un pla operatiu d’hivern que s’adapta a les necessitats sanitàries de la ciutadania en cada moment, a partir del coneixement de la demanda i de les aportacions del territori. Per respondre a aquest augment d’activitat estacional, els centres sanitaris ja activen els seus plans de contingència, per donar resposta a la pressió assistencial de cada moment, tal i com es fa els darrers anys. D’aquesta manera es busca que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible. Des de fa tres anys, les millores previstes per a l’hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017.

El CatSalut ha augmentat fins els 21,4 M€ la dotació per millorar l’atenció a les urgències durant el període d’hivern 2019-2020. Són 1,7 M€ més que la temporada passada. En concret, es dedicaran un total de 3,3 M€ a reforçar els equips d’atenció primària, 3,3 M€ per a l’atenció sociosanitària i 14,8 M€ per a l’atenció hospitalària.

Mesures de prevenció

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular o l’ús de mocadors rebutjables. Ara bé, amb l’hivern no només arriba la grip sinó també altres patologies respiratòries, com la bronquiolitis, a més d’altres malalties víriques i infeccioses, que, en general, són molt freqüents i poden complicar-se en persones amb condicions de risc. Davant d’aquesta situació, el Departament de Salut va estrenar a la tardor una campanya on fa una crida a la població a protegir-se de totes les malalties d’hivern.

Seguint en la línia de la campanya de l’estiu (“Un estiu sense UFFF”), la campanya té per lema, “Un hivern sense BRRR” i es centra en recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques. També incideix en la importància de la vacunació de la grip, especialment en persones amb condicions de risc.

És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Per a més informació es recomana trucar al 061 Salut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.

Redacció – C. M.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -