14.3 C
Amposta

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre ingressa el fons fotogràfic de Joan Cuxart i Vives

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El passat 16 de setembre va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) el fons del fotògraf amateur barceloní Joan Cuxart i Vives (1922-1987) en virtut d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i la família Cuxart —la seva dona Montserrat Jardí Cedó, i les seves filles Anna i Montserrat— per tal que les fotografies que en formen part siguin gestionades des de l’ACRE. El fons inclou 745 fotografies (entre les quals 702 negatius i 43 positius) que documenten les estades de Cuxart i la seva família a la població de Tivissa, però també a poblacions veïnes, entre finals dels anys 40 i primers dels 80 del segle passat.

Joan Cuxart Vives va treballar com a pèrit industrial químic, tot i tenir també coneixements com a delineant i dibuixant, que li venien per via paterna. Va treballar a l’empresa Indústria Fotoquímica Nacional, dedicada a la producció de material fotogràfic sensible i una de les empreses pioneres en la introducció i generalització de la fotografia a Espanya. La tasca com a fotògraf de Cuxart va iniciar-se a primers dels anys 40 del segle XX i en un primer moment va orientar-la, en bona mesura, a la seva afició pels esports de muntanya.

Un retrat de la Tivissa de la segona meitat del segle XX

L’any 1951 va casar-se amb la tivissana Montserrat Jardí Cedó, circumstància que el va vincular afectivament amb aquesta població de la Ribera d’Ebre, que visitaven amb regularitat. Des de l’any en qüestió, i fins a primers dels 80 del segle XX, captura nombroses estampes familiars a la vila de Tivissa, les quals serveixen per conèixer l’evolució de la nissaga Cuxart-Jardí, i de retruc, de la població a nivell més general. Tanmateix, aquest fons també permet endinsar-se en la realitat social, festiva, religiosa de Tivissa i alguns dels pobles veïns, com per exemple l’Hospitalet de l’Infant o Pratdip.

L’acord per a la gestió del fons fotogràfic es materialitzarà els propers mesos amb la signatura d’un contracte de cessió en comodat que s’ha començat a tramitar entre la titular del fons, la Sra. Montserrat Jardí Cedó, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Sra. Gemma Carim, i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Mariàngela Vilallonga. Bona part de les fotografies ja han estat digitalitzades, prèviament al seu ingrés a l’ACRE, gràcies a la tasca duta a terme per Xavier González.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -