Gastrorecup és una proposta impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya emmarcada en la campanya APROFITEM ELS ALIMENTS. Una iniciativa que anima a diversos restauradors de Catalunya a servir menús elaborats amb aliments rebutjats del circuit comercial amb l’objectiu de conscienciar, tant la població com el mateix sector, sobre la necessitat d’implicar-se activament en la lluita contra el malbaratament alimentari.
Aquestes jornades inclouen un factor sorpresa, perquè, fins al moment de seure a taula, els comensals no coneixen els plats que presenten els menús, plats que s’elaboren amb aliments recuperats i cedits per les diferents empreses col·laboradores: productes en un estat de consum perfecte però descartats per motius estètics o bé per excedent de producció.
En aquesta 9a edició d’una iniciativa creada per la xef Ada Parellada, del restaurant Semproniana, han participat més de 50 restaurants d’arreu de Catalunya. En el cas de les Terres de l’Ebre, els restauradors que s’han sumat a la proposta han estat l’Antic Molí d’Ulldecona, l’Albert Guzmán de la Ràpita, el Villa Retiro de Xerta i Els Ullals d’Amposta.
El restaurant Albert Guzmán oferirà un sopar el pròxim dissabte 28 de setembre de 20:00 h a 23:00 h. A Villa Retiro se celebrarà un sopar el pròxim dijous 3 d’octubre durant el torn de nit. L’Antic Molí celebrarà els àpats el pròxim divendres 4 d’octubre, entre les 13:00 h i les 23:00 h i els Ullals oferirà un dinar el divendres 4 d’octubre de 13:00 h a 15:00 h. Els menús disponibles a partir de 15 € reflecteiran tot el que es pot fer amb una mica d’imaginació i un cabàs ple d’aliments que molt sovint, acaben injustificadament malbaratats.
Els restauradors ebrencs
Albert Guzmám, restaurador rapitenc, que ja ha exhaurit els tiquets a la venda dels menús, ha mencionat en una entrevista amb Imagina Ràdio que no és el primer cop que el seu restaurant participa en aquestes jornades reivindicatives. De fet, ha explicat que “quan l’Ada Parellada em va trucar per explicar-me el projecte, és que no li vaig poder dir que no, perquè dedicant-me al món de la restauració que implica treballar amb el producte i parlar amb els proveïdors, entre d’altres, t’adones que molta part del procés té unes necessitats i unes mancances que demostren lo malament que ho estem fent”. “Nosaltres hem de ser partícips per ajudar a fer veure al món que hi ha un malbaratament brutal d’aliment i que alguna cosa no funciona bé en la cadena alimentària.” ha remarcat Guzmán.
Per la seva banda, Vicent Guimerà, xef i propietari de l’Antic molí d’Ulldecona, ha explicat que en l’edició anterior ja es van unir a la iniciativa i descriu l’esdeveniment com “una nit màgica”. “L’important és conscienciar la gent del malbaratament d’aliments que arribem a generar tots. Al final en aquesta nit es demostra que amb el que recollim només en una setmana podem arribar a servir més de 300 persones i menjar a un nivell espectacular” ha destacat Guimerà.
Arantxa Codorniu propietària del restaurant Els Ullals d’Amposta explica que és el primer cop que participen en aquestes jornades i que ho fan també per una tasca divulgadora de la mala gestió alimentària tant del sector professional com des de casa de cadascú. “El que hauríem de fer tots és aprofitar més els aliments que tenim perquè al final es poden fer moltes coses i el menjar que es tira no serveix per ningú havent-hi molta gent al món que pateix fam.” reivindica la xef Ampostina. Codorniu, representant de l’Associació de Restauradors d’Amposta explica que també des de la Federació Intercomarcal d’hosteleria i turisme de les Terres de l’Ebre estan intentant organitzar moltes accions perquè els restauradors li donen la volta a l’ús dels productes i no llençar-los directament a la brossa.
Des del restaurant xertolí Villa Retiro, reiteren la posició en defensa del bon ús alimentari i, un any més se sumen a la proposta per conscienciar sobre el malbaratament del sector dels aliments amb un menú original i reivindicatiu, apte per a totes les butxaques i també amb aforament complet.
Redacció M.F