14.3 C
Amposta

L’alcalde de Gandesa: “No és el mateix traslladar un malalt per la Diagonal que de la Pobla de Massaluca a Tortosa”

Carles Luz reivindica més cicles formatius adaptats a les necessitats de la indústria creixent de la comarca

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, reivindica que la Terra Alta ha d’oferir incentius per atreure els professionals sanitaris que han de suplir les jubilacions i mancances de l’atenció primària. Luz ha requerit “condicions dignes” per als usuaris del transport sanitari que s’han de desplaçar als hospitals de Móra d’Ebre o Tortosa, tenint en compte les distàncies i l’estat de les carreteres. El batlle també insisteix que cal reforçar la formació professional amb cicles formatius adaptats a les necessitats i requeriments de la indústria de la població i les circumstàncies de la comarca, com el gran parc de renovables que ha assumit. Luz confia que en aquest quart mandat es facin realitat reivindicacions com la variant de l’N-420.

L’alcalde gandesà considera que la ciutat i la comarca han de rebre aquesta “discriminació positiva” en àmbits com el transport sanitari. “No és el fet d’anar a l’ambulància, és el recorregut que es fa, i hem de buscar millores”, ha apuntat. “Geogràficament, tenim la distància que tenim i les carreteres que tenim. Això s’ha de tenir en compte i, ho sento molt, poden comparar el que vulguin, però no és el mateix traslladar una persona per l’avinguda Diagonal que traslladar-la de la Pobla de Massaluca a Tortosa”, ha reivindicat.

Tot i que assenyala que la falta de metges no és un problema singular de la Terra Alta, Luz insisteix que calen “incentius” per resoldre-ho. De fet, lamenta que es titllés de “demagògica i populista” la proposta del consell d’alcaldes que presidia el 2018, quan es va oferir habitatge gratuït per als metges que escollissin la Terra Alta. “Moltes vegades ens equivoquem fent segons quina mena de discursos i d’atacs. Si en aquell moment haguéssim anat més agafats de la mà, ja portaríem cinc anys al davant. És l’únic que em sap greu”, lamenta l’alcalde de la capital terraltina.

Luz assenyala que cal millorar les condicions laborals dels metges i també dotar els centres sanitaris dels recursos necessaris per treballar dignament. “L’any 2005 vam demanar un equip de radiologia a la Generalitat. Es va aprovar i no s’ha muntat mai. Són aquestes eines que faciliten i milloren el treball dels professionals i de retruc, a tots els usuaris, això és important”, ha exemplificat.

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, treballant al seu despatx del consistori. ACN

Cicles formatius per retenir talent

Carles Luz celebra que finalment s’hagi millorat els horaris del transport públic per carretera per garantir que, per exemple, els estudiants puguin arribar en bus a Tortosa a l’hora que comencen les seves classes. “Ho vam demanar per activa i per passiva quan estava al Consell Comarcal”, recorda. “Ara lluitarem i treballarem per tenir els cicles formatius que ens pertoquen, que és una altra mancança”.

L’any passat, la capital comarcal va reclamar a la delegació del Govern que implementés els cicles formatius de manteniment d’infraestructures de renovables a l’institut Terra Alta. La comarca té 161 aerogeneradors en funcionament, vuit projectes solars en tramitació (196 MW) i un eòlic autoritzat (3 MW – 1 aerogenerador). Aquests estudis han acabat impartint-se a l’institut de Flix (Ribera d’Ebre).

Luz confia que aquesta situació es pugui revertir amb la Taula de la Formació Professional (FP), que ha de reorganitzar els cicles formatius als centres educatius ebrencs, de manera que atenguin les necessitats de cada zona i de cada sector empresarial, així com les estratègies i reptes de desenvolupament futur de les Terres de l’Ebre. Els primers canvis començaran en el curs 2024/2025.

“La FP ajuda molt a generar llocs de treball i a cobrir mancances, com les necessitats de la manufactura de paper – molt important a Gandesa –”. Aquestes empreses “acaben fent tallers propis de creació, muntatge, manteniment i reparació de maquinària”, ha exemplificat el batlle. “Tenim un gran ventall de possibilitats perquè la gent es quedi a la comarca”, ha reclamat.

Més enoturisme

L’Ajuntament de Gandesa ha reconduït la relació amb el Consell Regulador de la DO Terra Alta després d’una Festa del Vi, el 2022, sense l’entitat. “La DO ha d’estar a la Festa del Vi de Gandesa, que amb 36 edicions ningú pot discutir la promoció dels vins que fa”, ha reivindicat l’alcalde. Luz ha defensat que traslladar el concurs a un nou esdeveniment a la primavera (el Cruïlla DO Terra Alta) no és el problema, però sosté que cal mantenir la projecció que té la Festa de Gandesa. “Ha de ser compatible”, ha dit.

El batlle ha recordat que un enoturista que arriba a la Terra Alta, ha passat abans pel Penedès, Tarragona o el Priorat i que a la comarca “no li ha de fer por fer una, dos, tres o quatre” promocions a l’any del seu vi, gastronomia o paisatge.

Quart mandat

Carles Luz ha iniciat aquest 2023 el seu quart mandat. Després de dues majories absolutes, torna a compartir govern municipal amb l’únic regidor del PP, com va passar el 2011. Per al batlle, els resultats obtinguts en les municipals del mes de maig validen “la gestió feta” els últims dotze anys. “Tot i perdre alguns vots, poder mantenir cinc regidors i ser la llista més votada és un resultat molt bo”, ha apuntat.

Creixement industrial

El futur de la capital terraltina passa per consolidar el creixement del polígon industrial, pendent de la redacció de l’ampliació de 10,2 hectàrees de La Plana. Les obres d’urbanització podrien començar a final de 2024. “Avui, vindre al polígon industrial de Gandesa és vindre a un lloc on ja tens tots els serveis. El que hem de fer, ho hauríem de fer ja. No podem perdre més temps”, ha demanat l’alcalde Carles Luz.

“Perquè si Gandesa creix, però la comarca perd molts habitants, Gandesa no vol ser aliena a aquesta situació, sinó participar amb la resta d’ajuntaments perquè pugui tirar endavant el conjunt de la comarca de la Terra Alta”, ha afegit.

Les variants de l’N-420 i la C-43

També queda molt per fer amb les comunicacions i les infraestructures. Milers de vehicles pesants i perillosos i un alt volum de trànsit creua diàriament la població. Tot i que es mostra “caut” amb la redacció del projecte de la variant de l’N-420 que va anunciar el govern espanyol, reconeix que “és un pas important” després de molts anys de frustració en aquesta qüestió. “Que no tornem a malbaratar els diners públics com van fer ara fa 15 anys. No ho hem de permetre”, ha defensat l’alcalde de Gandesa.

La Generalitat ha de començar la connexió de la C-43 al polígon i definir la variant d’aquesta via cap a l’N-420. L’execució de les obres del tram de la rotonda fins a La Plana està licitat des del mes de juny, però s’ha retardat “per problemes de pressupost”. De la variant només hi ha una proposta de traçat i cal redactar el projecte.

Cases de lloguer

L’Ajuntament ha fet un cens de cases buides a la capital terraltina. N’hi ha, com a mínim un centenar, i s’ha contactat amb els propietaris per gestionar una borsa d’habitatge de lloguer, que podria oferir d’entrada una trentena d’immobles. El consistori farà “d’intermediari” i s’encarregarà dels tràmits per evitar els recels que molts propietaris tenen de llogar la casa. La finalitat és donar cobertura a la gent del municipi que busca on viure i també a treballadors que venen d’altres poblacions.

“No tenir habitatge és un problema molt greu que les administracions hem d’abordar ràpidament”, ha defensat Luz. “La lluita contra el despoblament o la fugida de talent és senzilla: és habitatge i és oportunitat. Hem d’apostar en el món de la indústria i el centre empresarial i tenir fibra òptica, però també hem de donar habitatge, tant sí com no”.

Patrimoni

Aquestes revisions d’habitatges han permès localitzar “algun tresor” patrimonial, com són els elements de la torre de vigilància de la ciutat del segle XIII-XIV, inscripcions molt rellevants, escuts amb el simbòlic guant o dos guants junts. Aquests elements, com ha remarcat Luz, ofereixen “informació extraordinària” per “dibuixar la història de Gandesa” sobretot perquè la ciutat, durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura va perdre molts documents.

Preocupació per la MAT

A la capital terraltina hi ha “molta preocupació” per la MAT de Begues i pels projectes d’energies renovables que es continuen projectant a Gandesa i les poblacions veïnes. Al cor de la comarca, entre Vilalba dels Arcs, Batea, Gandesa i Corbera d’Ebre, s’ha demanat autorització per construir quatre parcs solars de prop de 140.000 panells.

A final de l’anterior mandat, l’equip de govern de Carles Luz va promoure la figura del Bé Cultural d’Interès Local per als actius paisatgístics per protegir les zones del terme municipal del Mas d’en Sunyé, els Graus, les Cendroses i la Guardiola, una plana “amb una riquesa paisatgística i agrícola molt important”.

Luz ha reclamat que els recursos per ser productors d’energia i contribuir a la transició energètica s’han de quedar als pobles de la comarca, com ja va proposar l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya. “No pot ser que tinguem aquestes instal·lacions i els serveis bàsics no estiguin finançats”, ha recordat, assenyalant el Centre Empresarial o la Biblioteca comarcal, entre altres, que ha de finançar el consistori.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -