Opinió

L’actuació integral és la solució 

En la reunió que varen tenir els regants de la dreta i l’esquerra dels canals de l’Ebre amb la responsable de la Generalitat, aquests varen posar d’amunt la taula el problema que tenen amb el llapó o verdet que és una capa de color verdós que es forma en les superfícies submergides, estan constituïdes per molses, aigües microscòpiques i troben el lloc natural en zones humides com canals o rius és considerada com una mala herba, que segons els regants impedeix que l’aigua corri com ho ha de fer volent reduir el cost de retirar-lo i els efectes mediambientals negatius que suposa, és per això que proposen combinar aquestes accions mecàniques, que varen suposar una despesa en la campanya anterior de 4 milions d’euros, amb l’aplicació de biocides en moments puntuals en què el llapó col·lapsi la xarxa i no es pugui regar.

Els biocides poden ser naturals o químics i la seva feina és la de neutralitzar qualsevol organisme que sigui perillós per l’home, actua en l’àmbit de la membrana cel·lular del llapó o verdet destruint-lo i així evitant que es col·lapsin les sortides del rec. Els regants demanen l’ús de Manganat potàssic o Sulfat de Coure i el permís per poder-lo utilitzar els agricultors. Tots dos en el seu registre ens diu que són tòxics en la manipulació, el Manganat és un compost químic, corrosiu i inestable en condicions humides, el sulfat produeix vòmits, picors als ulls i la pell de les persones, aquest és molt tòxic per la vida aquàtica i els peixos al ser utilitzat per controlar el creixement de microorganismes esgota l’oxigen de l’aigua i provoca molts residus i morts. El que fan tots dos és intoxicar l’hàbitat de diferents espècies que viuen a l’aigua i demostra que el tractament pot anar bé específicament pel llapó però no per les diferents espècies animals o vegetal d’aquest entorn.

“La solució és integral, no és buscar solucions per un problema en concret sinó per tot el riu”

La proposta a fer crec que seria una actuació integral perquè el problema rau en el riu que és un dels més contaminats de Catalunya i Europa, en la seva llera i podem trobar des de mercuri, bifenils de l’empresa Ercros o DDT que aporten a l’ecosistema problemes de caràcter neurològic, endocrins o immunitaris a part del Benzotiasol o Mercaptobenzotiazol abocaments d’indústries de Miranda d’Ebre o Benissanet per sobre dels límits establerts. Per últim, esmentar la gran contaminació provinent del riu Cinca sobretot d’insecticida DDT. Tots aquests productes a part de contaminar fan que l’aigua s’escalfi fent que les algues, les molses, els microorganismes i el llapó Argilenc que tenim en els canals es trobin en el seu hàbitat. La solució és una bona vigilància dels abocaments de tots aquests productes perquè no es produeixin a tot el curs del riu i que amb els recursos de treure el llapó d’un any crec que s’aconseguiria. La solució és integral, no és buscar solucions per un problema en concret sinó per tot el riu.

De totes maneres després de la borrasca Gloria haurem de deixar aparcat al tema doncs hi ha molt territori per refer amb un cost econòmic molt elevat, la devastació i els greus danys en els arrossers i l’ecosistema de la zona a causa de la penetració del mar fins a 3 kilòmetres terra endins, confirma que el nostre litoral és una zona de risc prioritària davant l’escalfament del planeta i com la natura és incontrolable per l’home haurem d’aprendre d’aquest terrible succés i començar a canviar coses i molt ràpid, si no volem que en la següent no quedi res. Pensem-hi.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close