14.3 C
Amposta

L’activitat física i una bona alimentació redueixen el risc de patir càncer colorectal en persones grans

Investigadors de la URV col·laboren en l'estudi PREDIMED fent seguiment a més de 7.000 pacients durant 6 anys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Fer activitat física regular, no fumar ni beure alcohol i portar una alimentació saludable redueix el risc de patir càncer colorectal en persones grans. Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV, i altres grups de recerca de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), han associat dos índexs relacionats amb l’estil de vida i el risc de desenvolupar càncer colorectal en individus amb alt risc cardiovascular. S’han analitzat 7.216 participants, de 55 a 80 anys, durant 6 anys. Els que seguien la majoria de recomanacions específiques per prevenir el càncer van reduir el risc de patir-lo un 48%. Els participants que consumien més begudes ensucrades –més d’un got al dia- van mostrar un 58% més de risc de patir-lo.

El càncer colorectal és el segon càncer més freqüent en les dones i el tercer més freqüent en els homes. El 2018, hi va haver més d’1,8 milions de casos de càncer colorectal i es preveu que la seva prevalença augmenti per l’envelliment de la població i “l’adopció d’hàbits i estils de vida occidentalitzats”. Hi ha evidències que el consum de carns vermelles i processades i de begudes alcohòliques està relacionat amb el desenvolupament de càncer colorectal i a través de l’estudi PREDIMED s’ha avaluat també si el compliment de les últimes recomanacions del WCRF/AICR (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research) ajuden a prevenir el càncer.

Les observacions s’han fet amb relació a mantenir un pes saludable, no fumar, fer activitat física, una dieta rica en aliments integrals, verdures, fruites i llegums, limitar el consum de menjar ràpid i altres aliments processats rics en greixos i sucres, així com el consum de carns vermelles i processades, begudes ensucrades i alcohol. L’anàlisi s’ha fet amb dades de 7.216 participants de 55 a 80 anys, durant 6 anys.

Seguir almenys cinc recomanacions de les set va reduir el risc de desenvolupar càncer colorectal un 48%. De totes les recomanacions la que va mostrar una major associació amb el risc de càncer colorectal va ser el consum de begudes ensucrades. Es va observar que els participants que més en consumeixen (més de 250 ml/dia, equivalent a més d’un got al dia) mostren un 58% més de risc de càncer colorectal. Finalment com més saludable és l’estil de vida, el risc es redueix un 52%.

L’estudi, coordinat per la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, l’ha dut a terme la investigadora predoctoral Laura Barrubés i ha estat liderat per la investigadora Nancy Babio, de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn), el catedràtic Jordi Salas, director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, director clínic de nutrició del servei de medicina interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal del CIBERobn, i Pablo Hernández-Alonso, col·laborador actiu de la Unitat i investigador postdoctoral Juan de la Cierva-Formació del grup d’Endocrinologia cel·lular i molecular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Màlaga (IBIMA-FIMABIS). Tots són membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -