14.3 C
Amposta

L’abocador de Riba-roja d’Ebre està a punt per començar a operar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dipòsit de residus industrials no perillosos ja està en disposició de començar a operar a Riba-roja d’Ebre. L’empresa Lestaca ha presentat la declaració responsable a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i dona comptes d’haver complert amb tots els requeriments de l’autorització ambiental, que expirava aquest dimecres. Les obres s’han fet en tres mesos, tot i ser un projecte amb més d’onze anys de tramitació. El Departament de Territori i el Consell Comarcal del Ribera d’Ebre van buscar escletxes per aturar-lo a través de la revisió del permís ambiental. Lestaca ha construït el primer de quatre vasos, amb capacitat per 1,29 milions de metres cúbics de residus. A la planta de triatge i premsatge es mouran 15 tones per hora, 250.000 tones de residus cada any.

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antoni Suárez, ha mostrat la satisfacció del consistori “pel ritme en què ha avançat l’obra”, pel fet que el dipòsit ja estigui preparat per entrar en la fase d’operació i d’explotació, i perquè s’hagin complert “tots els requeriments” de l’autorització ambiental, que expirava aquest dimecres, 17 de juliol. “Ha permès disposar d’una infraestructura que està al servei del país”, ha recordat l’alcalde.

L’Ajuntament té plena confiança en “el bon funcionament” del dipòsit i assenyalen que són “els primers interessats en què es facin bé les coses perquè tothom pugui estar tranquil”. “He estat director territorial del Departament que té la competència d’aquest tipus d’infraestructures i sé com es treballa, conec el Departament i sé que hi ha grans professionals que fan complir uns estàndards de qualitat a Catalunya per damunt de la resta de l’Estat. Complim sobradament amb la normativa europea, confio amb el treball del Departament de Territori i ens aporta tranquil·litat”, ha dit Suárez.

El dipòsit controlat de residus tipus II (no perillosos) i el centre de valorització de la zona de les Valls ha requerit uns treballs a contrarellotge, durant els quals s’han mogut 340.000 metres cúbics de terra per construir les instal·lacions. El primer vas s’ha fet sobre sòl argilós i disposa de cinc capes d’impermeabilització i d’una xarxa de drenatge, tant dels gasos com dels líquids que puguin sorgir de la descomposició. Aquests lixiviats es recolliran en una bassa construïda al mateix paratge i es tractaran en una depuradora, que serà d’osmosi gràcies a la revisió de l’autorització ambiental. En una segona bassa es recolliran les aigües pluvials de la vall perquè no entrin al vas, complint també amb requeriments mediambientals i per evitar costos extra en tractaments.

La deposició al vas es farà en capes, que es compactaran i es taparan cada dia amb terra per evitar males olors i problemes sanitaris. A l’entrada de les instal·lacions hi ha el centre de valorització, que compta amb una línia de triatge i una línia de premsatge. En aquesta nau se seleccionaran les fraccions no reciclables que es dipositaran al vas i la resta d’elements valoritzables s’enviaran a plantes de compostatge i altres centres de valorització de paper, plàstics, metalls o orgànic.

El polèmic projecte es va començar a gestar l’any 2008 amb un primer conveni entre l’empresa Urbaser i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre. L’any 2012 va obtenir la declaració d’impacte ambiental favorable, i l’any 2013 l’autorització urbanística. El projecte va quedar paralitzat fins al 2018. El consistori va entrar en litigi amb l’empresa fins que la companyia lleidatana Griñó va adquirir el 50% dels drets i va constituir, amb Urbaser, la societat Lestaca per explotar les instal·lacions. A final de l’any passat es feia efectiva la compra dels terrenys a les Valls i l’Ajuntament atorgava la llicència d’obres tot i el rebombori i l’oposició que el projecte ha generat ara a la Ribera d’Ebre, amb la majoria dels alcaldes de la comarca en contra i amb la pressió del Govern buscant buits legals per aturar-ho.

Els alcaldes han preparat un contenciós administratiu contra el projecte mentre que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat ha revisat a fons tots els procediments referents a l’abocador i va destituir Suárez com a director dels serveis territorials del Departament a l’Ebre.

La Generalitat va anunciar aquest dimecres que es dona deu dies per inspeccionar el dipòsit i decidir sobre la revisió de la llicència ambiental que el podria fer inviable. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, va revelar que inspectors de la Generalitat ja van revisar, aquest dimarts, les obres al camí d’accés a l’abocador. “Aquesta inspecció es troba dins de la normalitat”, ha recordat Suárez. tot i així ha reconegut que no és habitual que es faci amb tanta celeritat. L’alcalde desconeix si ja es pot començar a treballar i quines són les intencions de l’empresa.

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre confia en la col·laboració de Departament de Territori i Sostenibilitat davant una infraestructura que el municipi “posa a disposició del país” i que consideren que ja ha començat a generar “contraprestacions” positives al poble, amb més activitat als comerços i als serveis i la creació de 14 llocs de treball. Lestaca també va anunciar una segona inversió, amb una planta de despolimerització on hi treballaran una trentena més de persones. També s’han compromès a crear una carretera al camí de Maials i implantar una xarxa de regadiu que abastirà 130 hectàrees del terme municipal.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -