14.3 C
Amposta

La superfície del delta de l’Ebre retrocedeix entre cinc i deu metres de mitjana anualment

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’ONG SEO/BirdLife han denunciat que la superfície del delta de l’Ebre retrocedeix entre cinc i deu metres de mitjana anualment. Els ecologistes han col·locat aquest diumenge dues fileres de banderes a la platja de la Marquesa per visualitzar la regressió física que pateix el delta a causa de l’onatge però, sobretot, per la retenció dels sediments en els embassaments. “Us imagineu que el lloc on tenim ara els peus, demà no existeixi? Això és el que està passant al delta, està desapareixent”, ha alertat Susanna Abella, membre de la PDE. Davant d’això, reclamen a les administracions que busquin solucions a llarg termini i “permanents” per aturar la regressió en els punts crítics, com la desembocadura de l’Illa de Buda. L’acció de denúncia s’emmarca en la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides.

En un any, la desembocadura de l’Illa de Buda ha retrocedit uns disset metres mentre que la superfície de la platja de la Marquesa, quatre, segons els ecologistes. Aquests són dos dels punts més crítics del paratge del Delta de l’Ebre. Per aquesta raó, una trentena de persones s’han reunit a la platja de la Marquesa i han plantat dues fileres de banderes blaves de la Plataforma en Defensa de l’Ebre per delimitar la regressió que pateix l’espai natural deltaic.

“Fa uns anys aquesta platja arribava fins a mig quilòmetre mar endins. Any rere any veiem com aquesta línia de costa va retrocedint”, ha detallat Abella. L’origen del problema és que els sediments no arriben al delta atès que queden retinguts als pantans. Per això, des de la PDE consideren que cal estudiar amb deteniment com mobilitzar-los riu avall, una feina, subratllen, “extremadament complexa”.

Els ecologistes demanen que es trobin solucions a llarg termini per frenar la regressió i descarten accions “dures” com murs de pedra, ja que apunten que aquestes només resolen la problemàtica a curt termini. Així, reclamen a les administracions que engeguin estudis i plans pilots, amb experts al capdavant, i que aquests projectes contemplin el consens dels agents del territori. “Busquem solucions ja, estem perdent zones humides classificades d’alt valor ecològic, un dels espais més importants de Catalunya i de la mediterrània”, ha sentenciat Abella.

Pel que fa a la visita de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que farà aquest dilluns al Delta de l’Ebre, el col·lectiu li plantejarà el problema dels cabals ecològics “insuficients” del riu Ebre, una revisió del pla de Conca i que habiliti les partides “necessàries” per fer-hi front.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -