Opinió

La solució és rectificar

L’esborrany que Espanya va enviar a Brussel·les del Pla Nacional integrat del Clima i l’Energia al febrer de l’any passat deia a la pàgina 13 que després de l’aplicació de les mesures incloses en aquest Pla Nacional es preveu arribar al 2030 amb un consum energètic de 103 tones equivalents de petroli (Mteps) dels que 64 són combustibles fòssils és per això que les renovables, eficiència i reducció importants d’aquesta energia tindran una dependència exterior del 74% i a la data 2030 el 59% segons l’informe presentat a Brussel·les per al PP. Ara amb l’administració socialista reconeix que aquest va ser molt optimista i ha rectificat, segons el segon informe la dependència energètica de l’exterior el 2030 no serà del 59% sinó del 61% hi proposa una evolució més realista que vista a deu anys encara està molt lluny dels objectius proposats per la UE, però no cal donar més voltes a un incompliment més d’Espanya, ja que és un país que de manera regular incompleix acords sobretot de clima i energia.

“Espanya és un país que de manera regular incompleix acords sobretot de clima i energia”

Importants les modificacions del projecte, en les importacions exteriors que segons l’informe es reduirà una part molt petita (de 63 470 Ktep) però per estadística sembla que el govern està satisfet, un altre punt important és l’augment total de les inversions per obtenir els objectius fixats al Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) però amb un rebaix en el pressupost de les energies renovables, un problema per arribar a l’objectiu de descarbonització de la UE. El que no canvia són les directrius fixades en el primer informe, es dóna prioritat a seguir potenciant el sector privat amb una quota de negoci del 80% del total associat al desplegament de renovables, xarxes de distribució d’energia i transport i una part d’estalvi i eficiència energètica, la inversió publica està entorn del 20% destinat a mesures d’estalvi, eficiència i mobilitat sostenible, el diner d’aquesta inversió publica vindrà una part de fons Europeus. L’objectiu de l’anterior informe era la reducció de gasos efecte hivernacle de 340 MtCO2 i en el nou es parla de 222 MtCO2 (Milions tones de Carboni). L’electrificació i descarbonització augmenta en el nou informe amb la utilització d’energies renovables en el transport d’un 22% al 28% per sobre del qual exigeix la UE el 14%. Per últim l’objectiu de les renovables en potència instal·lada serà de 161 Giga Watio (Giga Watio=1000 Mega Watio = Mil Milions de watts) a diferència dels 157 GW de l’anterior.

En primer lloc calia fer aquest segon informe perquè ho va decidir i ordenar la comissió de l’energia europea conscient que Espanya sempre incompleix terminis i objectius i és molt important complir el calendari per a tots els ciutadans. La línia del document pràcticament deixa a l’empresa pública al marge, quatre engrunes, m’entres que a la privada els deixa tots els objectius, calendari i seguir dominant l’energia als mateixos gestors és per aquest motiu que l’informe ens ha de preocupar, ja que seguirem pagant l’electricitat més cara de tots els països de la UE, en deu anys la pagarem un 50% més cara. Una altra qüestió que n’afecta els ciutadans serà la mobilitat doncs voldran fer la conversió i exigiran fer canvi de vehicles a energies no contaminants gairebé sense cap pressupost per ajuts, estaran en el mateix context les calefaccions. No cal seguir, ja que tindrem més del mateix si no es rectifiquen alguns punts de l’informe però el que seria més important i just és que el públic fos el 80% i el privat el 20%. Pensem-hi.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close