14.3 C
Amposta

La Sénia acull “Xalera” aquest dissabte, la primera jornada de joc i ball al carrer

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dissabte, 23 de setembre, la Sénia acull “Xalera”, la primera jornada de joc i ball al carrer. La jornada naix amb la voluntat d’estimular la presència i participació, especialment dels joves, en activitats de joc i ball tradicional com una forma més de fer activitat física i té un triple objectiu: conèixer i compartir jocs, balls i esports tradicionals de les Terres de l’Ebre, el Matarranya i el Baix Maestrat, recuperar les places i carrers com espais naturals de socialització i vivenciar la “xalera” mentre es juga, es balla, es canta i es fa esport.

“Volem conjugar el ball i el joc tradicional, que també són formes de fer activitat física, i fer-los arribar, d’una forma intergeneracional, a totes les edats”, explica el representant territorial de l’Esport, Joan Barberà Carceller. “La comunitat cultural que hi ha entre els pobles d’una banda i l’altra del riu de la Sénia, com passa amb el Matarranya a través dels Ports i la Terra Alta, ha existit sempre, ha tingut molta força i esdeveniments com aquest ho reforcen”, corrobora l’alcaldessa de la Sénia i directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni Balada.

Impulsada per la Generalitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia i la implicació de nombroses entitats dels tres territoris, la jornada, de caràcter familiar, s’allargarà tot el dia. S’iniciarà amb una Ronda pel poble, amb la banda de música i la participació de la rondalla Peña Fragatina (Fraga), Versadors de l’Ebre i la Rondalla dels Ports. Durant el matí també es faran jocs tradicionals. Després del dinar popular, l’activitat es concentrarà al Parc municipal, amb xerrades, jocs populars, bureo i el Ball del Poll, una representació que antigament es ballava en molts municipis de la diòcesi de Tortosa.

La jornada ‘Xalera’ naix també amb la idea de ser itinerant. “Volem que sigui un impuls perquè altres pobles i indrets continuen promovent el ball i el joc tradicional com una manera de fer activitat física”, remarca Barberà. “La voluntat és deixar empremta als pobles que es faci per ajudar a situar els balls i jocs populars al lloc que es mereixen i que es vegi com una manifestació tradicional, però viva i amb espais on es pugui compartir”, afegeix Almuni.

Formulari d’inscripció aquí.

Presentació de la primera jornada de joc i ball al carrer ‘Xalera’

Programa:

10.30 h.   A la ronda s’hi juga, s’hi canta i s’hi balla. Plaça Mossèn Escoda.

12.00 h.   Jocs tradicionals. Plaça de bous Clot de Pedrenya.

14.00 h.   Dinar. Parc municipal.

15.45 h.   Presentació de la ‘Xalera’. Parc municipal.

16.00 h.   Jocs populars i tallers de joguets. Parc municipal.

16.15 h.   Xerrades. Sala plens Ajuntament de la Sénia.

18.00 h.   Aprenem a ballar. Parc municipal.

Cartell

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -