Aquest diumenge, San Francisco es convertirà en l’epicentre de la segona edició de les Jornades de Patrimoni Etnomusical català, valencià, aragonès i balear, amb la participació de La Rondalla dels Ports i Espai de So, dos entitats de les Terres de l’Ebre dedicades a la preservació i difusió del patrimoni musical tradicional. Sergi Masip i Eladi Galve, representants d’aquestes agrupacions, han explicat al programa De Bon Matí d’Imagina Ràdio amb Imma Rastrero, els detalls d’aquest viatge que els durà també a Mèxic, on finalitzaran el 2 de novembre al Port de Veracruz.
Aquestes jornades, acollides per l’Institut Cervantes, oferiran un ampli ventall d’activitats: des de xerrades i tallers fins a concerts participatius. A més, tindran l’oportunitat de crear vincles amb la comunitat d’arrels catalanes, valencianes i balears que viu a l’altra banda del món. Masip ha destacat la part humana del projecte, afirmant que “és increïble veure com gent que manté les seves arrels es connecta amb la nostra cultura“.
Explicaven durant l’entrevista que la iniciativa d’expandir aquestes jornades a nivell internacional va començar fa dos anys, quan Espai de So va portar la música tradicional a Argentina, Uruguai i Xile. Enguany, la ruta musical inclou també l’estat de Veracruz, Mèxic, on descobriran gèneres musicals similars als nostres, com el son jarocho, una música que, com la jota catalana, ha estat eclipsada per altres estils més coneguts com el mariachi. Aquestes trobades ajudaran a reivindicar el valor de la música popular i crear ponts entre cultures.
A més, Galve explicava que la culminació del projecte serà un homenatge a dues figures vinculades a la música i la cultura de les Terres de l’Ebre i el País Valencià: Joan Cid i Mulet i Ramon Fontanet, en col·laboració amb l’Orfeó Valencià.
Finalment, Masip ha volgut donar molta importància que l’objectiu principal d’aquestes jornades és “revalorar el llegat musical i deixar un món culturalment més viu per a futures generacions“.
Redacció L.P.
Enllaços relacionats