14.3 C
Amposta

La Ribera d’Ebre demana més autonomia municipal en la implantació d’instal·lacions d’energies renovables

El ple de juny al Consell Comarcal aprova per majoria una moció que insta la Generalitat i l’Estat per una nova regulació més respectuosa amb el territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El ple de juny al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que s’ha celebrat aquest vespre, ha aprovat una moció en la qual es demana al Govern de la Generalitat i a l’administració General de l’Estat la revisió de la regulació sobre la implantació d’energies renovables. Així, insta les administracions competents a aprovar una nova normativa que doni veu i vot al territori i als municipis afectats per les instal·lacions energètiques i les seves vies d’evacuació.

L’ens comarcal també reivindica la necessitat de racionalitzar la implantació de centrals de producció d’energia renovable al territori, per minimitzar l’impacte visual i assegurar l’equilibri territorial, amb un model descentralitzat que aposti per les instal·lacions d’autoconsum. En cas contrari demanen que s’apliqui un cànon que reverteixi sobre els municipis. La moció també insta la Generalitat perquè reguli una prestació de caràcter públic per la tramitació de cada projecte, que serveixi per invertir en iniciatives de transició energètica local.

Interès creixent per implantar centrals eòliques a la Ribera

El novembre passat, l’aprovació del nou Decret 16/2019 d’impuls a les energies renovables va reactivar l’interès de les empreses elèctriques per impulsar noves centrals eòliques al sud de Catalunya. Des de llavors, s’han plantejat 24 plantes de producció que directament o indirectament —és a dir, amb impacte per les vies d’evacuació— afecten la Ribera d’Ebre. El terme municipal de Tivissa és un dels punts de la comarca que concentra més activitat, 12 projectes i 116 aerogeneradors.

“Aquesta proliferació d’iniciatives empresarials de les energètiques ha creat malestar entre alguns alcaldes de la comarca per l’impacte sobre el patrimoni cultural, agrícola i mediambiental. La moció és fruit de les inquietuds que ens han fet arribar els ajuntaments”, ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal. La preocupació recau sobre en espais com el conjunt arquitectònic i paisatgístic de Miravet, que es pot veure alterat pels projectes de les Murtes i Empedrats al Pinell de Brai, segons es denuncia en el document de la moció. “Som conscients que el món requereix una transició ecològica, on la reducció de les emissions de CO2 són vitals per un futur sostenible, per un planeta habitable. De fet, tenim clar que cal fer aquesta transició cap a les energies renovables i ho defensem. Però la nostra posició favorable a les energies renovables xoca frontalment amb la massificació eòlica”, es pot llegir en el text.

També, les centrals fotovoltaiques

Just ara que fa un any de l’incendi de la Ribera d’Ebre diverses empreses energètiques han iniciat converses amb propietaris dels terrenys calcinats per instal·lar-hi centrals fotovoltaiques i eòliques. “Aquesta taca creix cap a terres productives i fèrtils, fet que demostra que alguna cosa no funciona en la nostra producció agrària quan és més rendible llogar les finques per produir energia que per produir productes agroalimentaris. Creiem en la necessitat que la producció d’energia deixi un impacte positiu sobre el territori i quin millor impacte que promoure directament que només el territori pugui invertir en la producció d’energia i evitar així per exemple, l’especulació i el mercadeig de drets”, conclou el text.

Les renovables com a oportunitat

El text s’ha aprovat amb el suport dels grups d’Esquerra Republicana i Junts x Catalunya l’Agrupació d’Electors Ribera d’Ebre; i amb l’abstenció del PSC i la Federació d’Independents de Catalunya. “Per a nosaltres, la implantació de plantes d’energia renovable és una oportunitat. A la comarca, disposem d’unes bones infraestructures per al transport d’energia que cal aprofitar”, ha destacat Xavier Sabaté en representació dels socialistes. Sabaté ha minimitzat l’impacte visual de les centrals i ja anunciat que en el proper ple, el seu grup, presentarà una moció per incentivar la implantació de projectes vinculats a les energies renovables.

Per la seva banda, Antonio Suárez, alcalde de Riba-Roja d’Ebre i representant de la Federació d’Independents de Catalunya, ha justificat la seva abstenció perquè “en el Consell d’Alcaldes no s’ha treballat prou per aconseguir la unanimitat” a l’hora d’abordar la implantació d’aquest tipus d’instal·lacions. Suárez també ha remarcat que està d’acord en exigir més autonomia municipal “en aquest i altres temes”. Tant el portaveu de Junts x Catalunya Sixte Melchor, com Xavi Arbó de l’Agrupació d’Electors de la Ribera d’Ebre, han mostrar la seva posició favorable a la moció igual. Per la seva banda, Jesús Álvarez, vicepresident 1r del Consell i portaveu d’ERC, ha tancat la ronda d’intervencions per recordar que “la moció no es planteja en contra de les energies renovables, sinó que reivindica la seva implantació respectuosa amb el territori”.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -