14.3 C
Amposta

La Ribera d’Ebre analitza espais públics de cada municipi amb perspectiva feminista

Les marxes exploratòries s’han realitzat aquest setembre a tots els pobles de la comarca

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, gràcies al suport del Departament d’Igualtat i Feminismes, va dur a terme aquest mes de setembre marxes exploratòries a tots els pobles de la comarca, les quals van estar guiades per la Cooperativa Eixam Arquitectures amb l’acompanyament de dues tècniques de l’Àrea d’Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal. L’objectiu va ser analitzar l’urbanisme amb perspectiva feminista i es va començar amb una explicació teòrica i conceptual, seguida d’una anàlisi en un mapa d’espais de trobada, recorreguts freqüents, zones conflictives, etc. i, finalment, es va acabar realitzant un recorregut caminant on s’analitzaven, amb l’ajuda d’un qüestionari, diferents elements: paviments, façanes, il·luminació, obertura de l’espai, elements físics, etc.

L’empresa, amb totes les percepcions recopilades i sota criteri tècnic, n’extraurà les conclusions i les plasmarà en uns informes que seran traslladats aviat a cada municipi. Segons ha explicat Maria Rosa Garcia Piñol, consellera d’Igualtat i Feminismes, “aquests informes han de suposar un punt de partida per a reflexionar sobre com estan configurats els nostres pobles en l’àmbit de l’urbanisme i, sobretot, plantejar propostes de millora per fer-los espais més habitables, més còmodes, més accessibles i més aterrats a les necessitats de la ciutadania”.

Marxa exploratòria, setembre 2024. © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Prèviament, els ajuntaments van traslladar informació a l’empresa perquè pogués fer-se una idea de la realitat de cada poble abans de realitzar la marxa i, a més, algunes d’elles també van comptar amb la participació de regidores i regidors del mateix municipi. Amb tot, segons les tècniques de l’Àrea d’Igualtat i Feminismes: “Es van poder fer unes anàlisis prou completes que es podran ampliar amb informació provinent de formularis virtuals que recopilaran altres opinions i percepcions”.

Els grups de totes les marxes van expressar propostes de millora constructives per fer dels espais públics zones més confortables i adaptades a les necessitats de tota la població. També es van valorar aquells espais que creaven comunitat i espais on se sentien còmodes i que consideraven que calia preservar. Així mateix, es van copsar les necessitats diverses de totes les dones, ja que, per exemple, les més joves es focalitzaven molt en l’experiència des de la inseguretat de passar per alguns carrers, mentre que les més grans se centraven en desperfectes com ara clots o carrers mal pavimentats, fets que les hi dificulten la mobilitat diària.

En general, les marxes exploratòries, segons afirma l’Àrea d’Igualtat i Feminismes, es van realitzar de manera satisfactòria i les participants van valorar molt positivament disposar d’aquest espai per socialitzar la seua percepció en relació amb l’urbanisme dels seus municipis.

Què és una marxa exploratòria?

Una marxa exploratòria és una activitat col·lectiva en què un grup de persones, generalment dones, recorren un espai públic d’un poble o ciutat amb l’objectiu d’analitzar com aquest espai afecta la seguretat i la comoditat de les dones i altres grups vulnerables. Aquestes marxes són un exercici d’exploració crítica que busca identificar els elements que poden fomentar o disminuir la sensació de seguretat en l’espai públic, com ara la il·luminació, la disposició dels carrers, els accessos, la visibilitat o la presència d’espais insegurs.

A través de les marxes exploratòries, les participants poden reconèixer els factors que contribueixen a la inseguretat, com els llocs foscos, zones aïllades o dissenys urbanístics que no tenen en compte les necessitats de les persones i, en particular, de les dones. Aquestes observacions es recullen després per proposar canvis o millores que facin els espais públics més inclusius i segurs per a tothom. Aquest tipus d’iniciatives formen part d’un enfocament urbanístic amb perspectiva de gènere i busquen implicar les dones en la presa de decisions sobre la planificació de l’espai urbà.

Marxa exploratòria, setembre 2024. © Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -