La Renda Agrària de Catalunya es va situar en 1.971,7 milions d’euros (a preus corrents), xifra que representa un increment del 5,44% en relació amb la del 2018, segons les estimacions del Servei d’Estadístiques i Preus Agroalimentaris del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Per primera vegada, la renda agrària va superar la del 2007, que va ser de 1.953 milions d’euros, respecte els 2.040,1 milions del 2006. L’increment és degut, principalment, als preus dels productes ramaders, en concret als del sector porcí (+18,65%), que van ser “molt favorables” durant l’any 2019. A nivell de Renda agrària real (deflactada), la xifra assolida el 2019 és de 1.734,7 milions d’euros, un 3,62% per damunt de l’any anterior.
En canvi, la quantitat física, tant de la producció ramadera com agrícola va disminuir lleugerament un 5,15% i un 1%, respectivament. Els preus del sector agrícola tampoc no van ajudar (-3,95%). En valor econòmic, l’augment de preus del porcí va suposar una injecció al sector ramader de 234,76 milions d’euros
Agricultura assenyala que el comportament del sector porcí ha estat “determinant” en el comportament de la renda agrària. De fet, l’any passat, el valor de la producció porcina va disminuir un 9,37%, xifra que en termes absoluts equival a una disminució de la producció final ramadera de 136 milions d’euros per uns preus de venda que van caure en un percentatge similar (-9,85%). I, aquest fet, va decantar el valor de la renda agrària 2018 a una lleugera disminució del 0,77% respecte de l’any anterior.
Pel que fa als sectors agrícoles, la disminució generalitzada ha estat d’un -4,91% en valor. El sector dels cereals (-66,27 milions d’euros) i l’oli d’oliva (-38,93 milions d’euros) han sofert un descens de la producció física d’un -20,93% i un -39,81%, respectivament, que en el cas de l’oli d’oliva, a més, ha vingut acompanyada també de la disminució dels preus (-25,72%).
Aquesta disminució dels preus també es dona en el raïm (-28,38%) i el vi i el most (-16,34%). Els sectors agrícoles, que augmenten respecte a l’any anterior, han estat la fruita seca (+24,76 milions d’euros), les plantes farratgeres (+23,76 milions) i les hortalisses (+22,21 milions d’euros), en aquest cas deguda principalment a l’increment dels preus d’aquests sectors, on, en el cas de la fruita seca, també s’hi suma un augment de la producció física respecte a l’any anterior, segons Agricultura.
Finalment, des del Departament remarquen que els consums intermedis (davallada de la despesa en la quantitat física dels aliments per a bestiar) i el valor de les subvencions també han estat “favorables”, cosa que ha provocat que l’any 2019 hagi estat un any “positiu” pel que fa a la renda agrària.
Font: ACN