14.3 C
Amposta

La producció de raïm a la Terra Alta caurà entre un 10 i un 15%

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

La producció de raïm a la Terra Alta serà aquesta campanya entre un 10 i 15% inferior que l’any passat. La calor és un dels principals motius d’aquesta davallada. Ha afectat de manera desigual als diferents municipis terraltins però sobretot va perjudicar varietats com la carinyena. En aquest context, Unió de Pagesos a la Terra Alta rebutja qualsevol intent per rebaixar el preu del raïm, com han anunciat que faran alguns dels principals compradors del país. El sindicat adverteix que a la comarca no estaria justificat pagar menys als pagesos i que “posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions”. La verema ha començat aquesta setmana en vinyes de varietat Chardonnay al Pinell de Brai.

La verema ja ha començat a la Terra Alta. Aquesta setmana, a la zona de la serra de Cavalls, al Pinell de Brai, han començat a tallar raïm Chardonnay, una de les varietats més primerenques a tot el món. Són dates habituals per començar la verema però arriba amb uns deu dies de retard respecte de l’any passat, quan es va avançar per les condicions climatològiques. Les altes temperatures han estressat enguany les vinyes, que han madurat i engegat el cicle vegetatiu més tard.

La qualitat del fruit serà de nou excel·lent. “Cada vegada el sistema de reg està més estès a les vinyes, l’agricultor és més experimentat i les vinyes que no es reguen, tot i la sequera, s’han aguantat molt bé. Ahir va ploure 10 o 15 litres a tots els pobles i ajudarà a fer que aguantin fins a la verema”, ha apuntat Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta.

Per la seva banda, Unió de Pagesos considera positiu que les cooperatives i els cellers privats millorin la qualitat dels seus productes però reclama que també es vegi reflectit en els preus que rep el productor. Si tots els indicadors econòmics de la cadena vitivinícola són “positius” i la pagesia “s’ha esforçat” per millorar la qualitat del raïm, el sindicat denuncia que el preu en origen del raïm sigui el mateix des de fa dues dècades.

UP exigeix a tots els agents implicats que actuïn amb responsabilitat i demanen al Consell Regulador de la DO Terra Alta que facin costat a la pagesia, “que no pot assumir uns preus més baixos que els de la campanya del 2018”. Des de la DO no tenen competència per marcar preus però han intensificat els controls per evitar “fraus” adequant els rendiments per hectàrea a la realitat de la verema de la zona de producció.

Cada campanya, per connivència amb la DO Catalunya, s’augmentaven les produccions a 10.000 quilos per hectàrea en les varietats negres i 12.000 quilos per hectàrea en les blanques. “Es feia de manera indiscriminada i encara que plogués, pedregués o fes calor. Era un flac favor que fèiem als viticultors perquè s’incentivava entrar raïm de fora de la comarca i que passés igual per la targeta del viticultor”, ha apuntat Rius.

La decisió del Consell Regulador de mantenir la limitació de la producció – a 8.000 quilos per hectàrea en les varietats negres i a 10.000 quilos en varietats blanques- i intensificar els aforaments a peu de vinya vol servir per “repercutir en benefici de l’agricultor” i que “el valor afegit” del raïm i el producte de la Terra Alta es tradueixi en millors preus. De fet, la mitjana de rendiment de les vinyes a la comarca és de 6.000 quilos per hectàrea i, per tant, la limitació és només “un filtre” per evitar pràctiques irregulars.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

“Sarabastall i polseguina”, un llibre que explica com va ser la Guerra Civil a Tortosa a partir de 38 testimonis

“Sarabastall i polseguina: testimonis de la Guerra Civil a Tortosa” és el títol del llibre que acaba de publicar Toni Royo Aspa, amb l’objectiu...

Els contactes del brot d’Alcanar han donat negatiu en les proves del coronavirus

Tots els joves d'Alcanar que des de fa dies estan confinats per haver estat en contacte directe amb dos positius per coronavirus han donat...

3.145 infants i joves participaran en 118 activitats de lleure a les Terres de l’Ebre aquest estiu

Les entitats organitzadores de les activitats de lleure a les Terres de l’Ebre han notificat a la Direcció General de Joventut (DGJ) un total de 118 activitats per aquest...

Denuncien una empresa de la Ràpita per realitzar transport marítim sense permís i amb mancances de seguretat

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra pertanyents a la Unitat Regional de Medi Ambient van inspeccionar el passat dia 4...

Clubs de futbol ebrencs fan públic el seu malestar pel “mercadeig” amb els jugadors

Diversos clubs de futbol de les Terres de l'Ebre consideren que la política que s'està duent a terme en alguns clubs, concretament la Rapitenca,...
- Anunci -
- Anunci -