14.3 C
Amposta

La política és la mort del Delta, per Rapitenc Sense Filtro

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Abans que res vull deixar clar que això no pretén ser un article que vulgui opinar sobre quines actuacions s’han de fer sobre el Delta de l’Ebre per a solucionar la problemàtica que el durà a la mort, ja que jo no en tinc ni idea i qui ha d’aportar aquestes solucions son els EXPERTS.

Dit això, m’explico: ahir al matí vaig escoltar a Dani Forcadell, Marcela Otamendi i Xavier Curto a la ràdio parlant de la situació actual del Delta; una situació crítica que s’ha accentuat amb el pas del temporal Filomena.

Escoltant-los, és difícil ser optimista i pensar que la generació posterior a la nostra coneixerà molts de llocs on natros hem conegut d’ençà que tenim us de raó, com la platja de la Marquesa, l’illa de Buda i sobretot, la barra del Trabucador, que sembla clar que serà lo primer que perdrem. De fet, Forcadell, assegurava que en una reunió mantinguda a Madrid amb els màxims responsables ambientals del govern espanyol, aquests van dir-los clarament que comptaven que el Delta quedés completament submergit cap a l’any 2100 i que no farien res per a evitar-ho més enllà de petites actuacions per a retardar una mica la mort del nostre territori.

Aquesta afirmació, a mi, em va fer venir una pregunta al cap: QUE COLL….. FAN ELS POLÍTICS EBRENCS QUE HI HA A MADRID? Perquè en tenim. Tant al congrés de diputats, com al senat. Algun, inclús és del partit que mana, que dic jo, que algun telèfon pot marcar, no? Gent que està allí gràcies (en gran part) als vots de la gent de les Terres de l’Ebre i que cobren (i prou bé + dietes) gràcies als impostos de tots. Dec ser jo, que soc un il·lús, però no se m’ocorre que tinguin cap feina més important a fer que estar tot el sant dia defensant el seu petit territori i a la gent que l’habita, inclús per sobre dels interessos propis i els del seu partit. Imagino que ho fan, i lo que passa és que simplement és gent que “no fa número”, de lo contrari, podríem arribar a pensar que tenim a l’enemic a casa.

Però bé, una vegada sabem que des de Madrid, ni el govern, ni la confederació hidrogràfica de l’Ebre, mouran un dit per a salvar el Delta de l’Ebre, centrem-nos en Catalunya: Realment la Generalitat està fent alguna cosa per salvar-lo, tal com diuen els polítics (de tots los colors) que baixen després de cada temporal a fer-nos promeses mentre els seus community managers els hi fan fotos? Potser en lloc de fer-se fotos no seria millor “patejar-se” tota la barra del Trabucador a peu per a veure la realitat i així no caldria que ningú els ho expliqui de la manera que “interessa”? O només vénen a complir amb l’expedient i a menjar-se una paelleta de cranc blau i xapadillo d’anguila?

Deia el conseller Damià Calvet, al mateix programa, que la Generalitat està disposada a doblar l’aposta del govern espanyol i aportar 750.000 més als 750.000 que ja posen aquests, i jo tinc unes quantes preguntes: n’hi ha prou amb 1.500.000 € per a arreglar aquesta malesa? És una quantitat justa, tenint en compte lo “dineral” que es gasten en autèntiques tonteries? Això és lo que val lo Delta? S’inverteixen bé aquests diners? Serveix d’alguna cosa anar movent la sorra amb les excavadores? Per què no fan cas als que en saben? No seria més útil solucionar el tema dels sediments atrapats als embassaments? Quan val tindre una draga tot l’any al Delta per a provar el que s’ha fet als països baixos?

Ploren molt també els polítics catalans que aquí, qui mana és Espanya i que no tenen competències per a actuar, però, tenen valentia? Son prou valents per a desafiar a l’estat i fer el correcte per sobre dels interessos dels altres? Que passaria si diem: aquí posem 3 milions d’euros (per dir una xifra) i anem a fer lo que toca. Vindria Espanya i ho pararia? Doncs possiblement, sí, però caurien unes quantes caretes. Al final, darrere de tots los càrrecs i les institucions hi ha persones amb nom i cognoms que ara estan molt tranquil·les tirant pilotes fora i potser haurien de mullar-se el cul (Costes, Delegacions de govern, etc.). Una de les coses bones d’aquí baix és que ens coneixem tots.

En fi, que m’ha sortit un article en moltes preguntes i molt poques respostes. Ja vosaltres mateixos, si voleu, en reflexioneu sobre tot plegat, com de ben segur que ja heu fet mil vegades. Jo l’únic que n’he tret d’escriure això és que cada vegada tinc més clar que qui arreglarà això és la gent que viu, treballa i pateix pel Delta, no una colla de forasters amb corbata que vénen a fer-se fotos i van i vénen dels càrrecs cada quatre anys, segons com vagin les eleccions.

PD: Hauríem d’anar fent una campanya a les xarxes socials, tots els habitants de les Terres de l’Ebre, perquè el proper temporal de llevant es digui Cinta, Ràpita o Remei. Ja que serà el que matarà el nostre territori definitivament, almenys que porti un nom nostre, que Filomena és horrible.

Rapitenc Sense Filtro

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -