14.3 C
Amposta

La plaga, que pot afectar fins al 40% de la collita, es concentra actualment en una quinzena de focus al territori

La plaga, que pot afectar fins al 40% de la collita, es concentra actualment en una quinzena de focus al territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Insectes parasitoides provinents de Sud-Àfrica i criats a les instal·lacions de l’IRTA sobrevolen ja els camps de cítrics de les Terres de l’Ebre amb l’objectiu de combatre la plaga del cotonet. Aquest divendres al matí els tècnics han alliberat els primers 400 exemplars en un camp de Tortosa amb l’objectiu de que s’escampin, es reprodueixin i puguin controlar biològicament de forma efectiva els paràsits sense haver de recórrer a tractaments fitosanitaris. La plaga, provinent de Sud-Àfrica, es concentra actualment en uns catorze focus a la zona productora citrícola de les Terres de l’Ebre i pot causar importants deformacions a la fruita, amb pèrdues que poden arribar al 40% de la producció.

Durant els darrers mesos, l’IRTA ha encetat a les seves instal·lacions d’Amposta, per encàrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, un procés de cria d’aquest insecte parasitoide per iniciar alliberaments de manera regular als camps de cítrics afectats per la plaga. Atesa l’absència a Catalunya d’insectes paràsits autòctons eficaços contra aquesta plaga, se’n va autoritzar la importació de Sudàfrica, zona d’origen del cotonet, per realitzar estudis d’especificitat, i recentment se n’ha autoritzat la cria i l’alliberament al camp. 

Els insectes que s’estan alliberant es reprodueixen dins del cos del cotonet, en causen la mort i n’emergeix un nou insecte paràsit adult. La previsió, d’acord amb els antecedents i estudis previs, és que els alliberaments tinguin un caràcter inoculatiu, de manera que, una vegada s’alliberi al camp, el parasitoide es dispersi per l’agrosistema citrícola i augmenti les seves poblacions sobre les poblacions mateixes del cotonet. En aquesta primera actuació s’han alliberat prop de 400 exemplars de parasitoides. 

El Departament d’Agricultura va informar sobre aquests nous tractaments biològics al sector dels cítrics a través de la reunió de la Taula Sectorial dels Cítrics, el passat 29 d’abril.

Redacció- X. Ll

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -