14.3 C
Amposta

La pagesia adverteix que s’ha “obert la veda” amb les energètiques i demana protecció per als conreus més productius

Unió de Pagesos reclama un model més “democràtic” i “participatiu”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos (UP) avisa que l’allau de parcs eòlics i solars previstos a Catalunya obliga a obrir un debat de país sobre el futur del món rural i protegir les finques agrícoles més productives. A Camp i Ebre hi ha unes cinquanta sol·licituds de fotovoltaiques, amb ofertes llamineres de 1.300 euros per hectàrea -quan el valor estàndard seria de 200 euros. El sindicat insisteix en què s’ha “obert la veda” a les energètiques i insta al Parlament a regular-ho. A partir d’aquí proposa instal·lacions més reduïdes i aprofitar teulades de polígons per evitar trinxar territori. Segons UP, cal un reequilibri territorial i un model més “democràtic” i “participatiu”. No s’oposa a les energies renovables, però posa en dubte la manera d’implantar-les.

El sindicat es reafirma en la necessitat d’avançar en la implantació de les energies renovables, però no de qualsevol manera. En aquest sentit, Unió de Pagesos defensa un model basat en instal·lacions de dimensió més petita, amb un desenvolupament rellevant de l’autoconsum i la generació distributiva, amb la implicació de la gent del territori mitjançant el finançament local i inversions de la ciutadania i que prioritzi la instal·lació de plaques solars, preferentment en els sostres de les edificacions existents i en zones urbanitzades, i que tinguin feta la connexió a la xarxa per minimitzar l’impacte sobre el territori de les línies d’evacuació.

Segons el sindicat, dels 424 nous aerogeneradors previstos, 165 s’ubicarien a l’Ebre, 106 a les comarques de Lleida, 90 a Tarragona i 63 a les comarques centrals; i pel que fa a les 710 noves hectàrees de fotovoltaica, 573 s’emplaçarien a Lleida, 54 a les comarques centrals, 40 a l’Ebre, 41 a Tarragona i 3 a Girona. El sindicat considera que “si aquests nous parcs s’acaben instal·lant a les zones ja massificades per aquestes instal·lacions, els serà impossible optar a un model energètic alternatiu, més democràtic, col·laboratiu i implicat en el territori, com preveu la llei de transició energètica que està redactant el Govern”.

Segons les dades d’Unió de Pagesos, hi ha 700 i escaig hectàrees demanades a tot Catalunya per a projectes de centrals solars i una cinquantena de sol·licituds de parcs eòlics. El sindicat insisteix en què cal controlar aquestes “bombolles agràries d’especulació” i que el territori hi pugui dir la seva. Recorda que hi ha moltes zones “manifestament productores d’energia”, però que el consum acaba revertint en altres llocs. “I el territori no hi participa, l’energia territorial s’ha de democratitzar, sinó s’està incomplint l’esperit del decret llei”, conclou el responsable nacional d’Organització i Comunicació d’Unió de Pagesos, Miquel Piñol.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -