14.3 C
Amposta

“La Llibreta del Dr. Gras” recupera la història de la fossa de Santa Magdalena de Móra d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El documental ‘La llibreta del Dr. Gras’ recull la història de la fossa de la guerra civil situada a l’antic mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre. Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021 els treballs d’excavació van poder recuperar les restes humanes de 177 excombatents de la Batalla de l’Ebre i fins al moment, és la fossa més gran que s’ha exhumat a Catalunya.

La cinta és un treball conjunt de Produccions Ventdedalt i el periodista Andreu Prunera, i reivindica la importància de continuar treballant per la recuperació i la dignificació dels desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme, i també la necessitat de continuar endavant amb un pla d’exhumació de fosses que permeti retornar les restes dels soldats morts a les seves famílies.

‘La llibreta del Dr. Gras’ explica el cas de la família de l’excombatent Josep Aubeso Rovira, un jove barceloní que, amb 34 anys, va anar a lluitar al front de l’Ebre, on va morir pocs dies després que comencessin els combats de la Batalla de l’Ebre. Més de vuitanta anys després, l’única pista del seu destí és a una antiga llibreta del cirurgià de l’exèrcit republicà Miquel Gras i Artero. En una de les seves pàgines, Josep Aubeso Rovira hi figura com a ferit prop de Vilalba dels Arcs, atès a l’Hospital de Santa Magdalena i mort el 21 d’agost de 1938. És arran d’aquesta anotació que la Generalitat va decidir tirar endavant l’exhumació al Mas, el desembre de 2020, i d’on finalment es van recuperar les restes de 177 persones.

A partir de la història del soldat Aubeso i d’altres famílies que cerquen els seus desapareguts, l’audiovisual recorre tot el procés que segueix el pla de fosses: des de la localització dels llocs d’enterrament, les primeres excavacions, l’exhumació i els treballs per identificar genèticament les restes i poder-les retornar a les famílies. “És un treball circular, que ens permet reconstruir tot el procés que hi ha al darrere de cada soldat identificat i retornat. També permet explicar, a partir d’una única història, la de moltes famílies i la de moltes fosses que encara segueixen sense obrir a Catalunya” assegura Júlia Albacar, codirectora del documental.

El rodatge de ‘La llibreta del doctor Gras’ es va iniciar el 14 de desembre de 2020, amb l’obertura de la fossa de Santa Magdalena, amb la vocació de poder explicar, des de les Terres de l’Ebre, com funcionen els processos d’exhumació, però també la importància que tenen aquests treballs per a la restauració democràtica. Més enllà del testimoni de les famílies que cerquen els seus desapareguts a la guerra, també tenen veu els arqueòlegs d’Iltirta Arqueologia, l’equip d’identificació genètica del pla de fosses, liderat per la doctora Antònia Díaz Carvajal, o historiadors referents al voltant de la Guerra Civil, com la doctora Queralt Solé o els doctors David Tormo i Carlos Hervás. “És fonamental que continuem parlant de memòria històrica perquè sigui important tant per les nostres generacions com al futur. A La Llibreta del Dr. Gras expliquem els treballs al Mas de Santa Magdalena, però acaba sent un exemple que és fàcilment extrapolable a qualsevol altra fossa que s’obri a Catalunya”, defensa Andreu Prunera, també codirector.

El film té una duració de 54 minuts i es projectarà per primer cop, en preestrena, el 30 de setembre a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Serà en l’obertura de Front, la mostra de cinema de conflicte i pau de les Terres de l’Ebre, que enguany celebrarà la seva segona edició. Pròximament, el documental viatjarà per altres localitats de les comarques ebrenques en projeccions obertes al públic i també es presentarà en diferents festivals cinematogràfics d’àmbit nacional i internacional.

El documental compta amb una banda sonora pròpia, dirigida i produïda pel tortosí Jordi Gómez, i inclou un tema original compost i musicat per Pili Cugat i Carlos Lupprian. A la vegada, també ha comptat amb la col·laboració de diversos professionals del sector fotogràfic i audiovisual de les Terres de l’Ebre, com és el cas d’Àlex Basterra o Marc Domènech. “És un treball amb molts col·laboradors del territori, el que permet posar en relleu també el talent local. Alhora, i seguint aquesta filosofia, també volem que es pugui visionar primer als pobles de les Terres de l’Ebre perquè volem tornar la col·laboració que hem rebut per part del territori”, assegura el director tècnic, David Barreda.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -