14.3 C
Amposta

La FCAC adverteix de la pèrdua de 63,5 MEUR anuals si les explotacions queden fora dels ecoesquemes de la PAC

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) adverteix que “estan en joc” 63,5 milions d’euros en ajuts que podrien arribar anualment a Catalunya per a la conservació del clima i el medi ambient anuals si el Ministeri d’Agricultura no reformula la seva proposta d’ecoesquemes per a la PAC 2023-2027. L’entitat considera que el projecte ministerial “no s’ajusta a la realitat agroambiental de les explotacions catalanes i provocaria una caiguda de la renda que el sector no podria assumir”. D’aquests ajuts, 28,7 milions serien per a les comarques de Lleida; 9,8 milions per a les Terres de l’Ebre; 3,4 milions d’euros per Tarragona; 12,3 milions per a Barcelona i la Catalunya Central, i 9,4 milions per les comarques de Girona.

El responsable de Desenvolupament Rural de la FCAC, Xavier Pié, remarca que “la nova PAC contemplarà l’obligació de destinar entre un 20% i un 30% del pressupost d’ajuts directes als ecoesquemes”, una nova tipologia d’ajuts destinats en favor del clima i el medi ambient. Segons Pié, la proposta que ha donat a conèixer el Ministeri d’Agricultura “no preveu les especificitats agronòmiques de Catalunya”. “Moltes explotacions en quedarien excloses, de forma que no hi hauria igualtat d’oportunitats per fer front als objectius i les necessitats mediambientals alhora que es provocaria una pèrdua de renda al sector”, ha afirmat.

A tall d’exemple, la FCAC adverteix que “moltes explotacions de llenyosos només podrien acollir-se, eventualment, a la gestió de restes d’esporga i que totes les d’arròs quedarien excloses de les intervencions proposades”.

Per reconduir la situació, la FCAC ha presentat observacions als set ecoesquemes plantejats pel Ministeri i ha sol·licitat al Departament d’Agricultura la seva intervenció, efectuant en primer terme un anàlisi d’impacte de la proposta, per tal de plantejar els canvis que facilitin que les explotacions catalanes puguin fer front a les necessitats ambientals, en línia amb l’estratègia del Camp a la Taula de la Comissió Europea.

Les cooperatives agràries ja han plantejat modificacions concretes al document del Ministeri. En l’ecosistema de l’impuls de la ramaderia extensiva, proposen la revisió de les càrregues ramaderes. En relació amb l’ecosistema relatiu a les pràctiques per a la conservació del sòl en conreus llenyosos, sol·liciten la supressió del requisit del 5% de pendent -ja que l’establiment d’una coberta vegetal comporta beneficis ambientals més enllà de la protecció de l’erosió- o que es faci un tractament diferent de la gestió de la coberta en secà i en regadiu per tal que no s’obligui a mantenir la coberta durant tot l’any en el cas del secà per la competència que implica per al cultiu en un entorn de canvi climàtic, al que la PAC ha d’estar orientat.

Des de la FCAC, també s’han exposat els dubtes sobre l’encaix de l’ecoesquema que fomenta el pla de gestió de nutrients en agricultura de precisió amb la normativa vigent a Catalunya (Decret de gestió de la fertilització i dejeccions ramaderes). Quant a la millora de la fertilitat del sòl, mitjançant rotacions amb cultius millorants, demana que s’incloguin també les explotacions de regadiu. Finalment, en l’ecoesquema relatiu a la biodiversitat, sol·licita que s’hi contempli tant la superfície llaurable com els conreus llenyosos, alhora que posa de relleu la “complexitat” pel que fa a gestió i control.

La FCAC, a més, planteja l’aprovació d’ecoesquemes no previstos pel Ministeri i que “s’ajustarien a la realitat agronòmica i agroambiental de Catalunya” com són la conservació de Sistemes d’Alt Valor en cultius permanentment inundats -que afectaria l’arròs-, la millora del benestar animal, i que es valori com donar suport a l’agricultura i la ramaderia ecològiques.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -