14.3 C
Amposta

La DOP Oli Terra Alta es promociona als Pirineus durant la IX edició de GastroPirineus

Vallter 2000 i Camprodon acolliran els dies 8 i 9 d’abril aquesta trobada de professionals de la gastronomia i la cuina dels Pirineus

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els pròxims 8 i 9 d’abril torna GastroPirineus, les Jornades Professionals de la Gastronomia i de la Cuina dels Pirineus. En la seva 9a edició, i per primera vegada en la seva història, el certamen se celebrarà en dues seus. Així, les jornades s’inauguraran el dilluns en l’estació d’esquí Vallter 2000 (Setcases) i es clouran al restaurant Cal Marquès, de Camprodon, ambdós municipis a la comarca del Ripollès. La cita posarà el focus en la cuina de muntanya i de territori amb producte de qualitat com és el cas de l’oli d’oliva verge extra empeltre de la Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta.

Aquesta edició, a més, serà una de les més transversals, amb representació de totes les comarques del Pirineu i Pre-Pirineu. Així, a l’escenari de GastroPirineus 2024 es podrà veure en directe la creativitat i innovació de joves xefs com Víctor Torres, de Les Magnòlies* (Arbúcies) i Quirat (Hotel Intercontinental de Barcelona), i la veterania i la tradició de la mà de cuiners com Francesc Rovira, de La Fonda Xesc* (Gombrèn), que cuinarà de la mà d’Arròs Bayo.

Reivindicant la cuina del territori

Més d’una dotzena de professionals de la cuina reivindicaran la gastronomia del territori amb sessions de cuina en directe i maridatges de vins i de productes del Pirineu, especialment de la comarca del Ripollès, i d’altres indrets de la geografia catalana. I és què, GastroPirineus, de caràcter anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir a productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i, per descomptat, xefs d’arreu dels Pirineus, i de la resta de Catalunya, que representen l’amor i estima pel producte, la cuina i el territori.

De fet, es tracta d’una trobada professional que vol donar veu i protagonisme també a xefs menys mediàtics, però amb llarga i/o contrastada trajectòria. El primer dia, l’escenari de Vallter 2000 acollirà les sessions de cuina en directe de Jordi Vila, del restaurant Can Jepet, de Setcases; o la d’Albert Formentí, de La Glorieta, de La Seu d’Urgell, en una sessió patrocinada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Cadí. La cuina i els sabors aranesos arribaran amb Marcos Pedarròs, del restaurant Er Occitan, de Bossòst i d’Alejandro Borja Pérez, del restaurant Eth Triton, d’Arties, en una sessió de la mà de Torisme Val d’Aran i el Gremi d’Ostaleria dera Val d’Aran. Mentre que el mar i muntanya el portarà a l’alta muntanya en Quim Casellas, de Casamar (Llafranc). 

Per la seva banda, en Jordi Àvila oferirà una sessió per a mostrar les grans -i inèdites- possibilitats culinàries dels productes del segell Girona Excel·lent. La jornada clourà amb un sopar a l’Hotel La Coma de Setcases. Un àpat amb Producte del Ripollès i maridat amb vins i caves de Raventós i Blanc, que anirà càrrec dels xefs de l’Hotel La Coma, Jordi Vila (Can Jepet), i François Will (La Chaumière), i els joves estudiants de l’aula Hostaleria del Ripollès.

La segona jornada tindrà lloc al Restaurant Cal Marquès de Camprodó, començarà amb  “La cuina transfronterera de muntanya” d’Albert Boronat (Llívia), i que comptarà també amb la sessió de cuina de François Will, de La Chaumière (FontRomeu-Odeillo-Via). Un dia on els grans protagonistes seran els productes de la terra i la cuina tradicional. Així, Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques (Pallars Jussà), oferirà una sessió titulada “Cuina de padrines amb forn de llenya”. Mentre que els joves de l’Aula Hostaleria del Ripollès i l’Institut Abat Oliba portaran els Productes del Ripollès a l’escenari en la sessió “Productes i territori”. La cloenda del certamen serà un dinar a Cal Marquès de la mà del seu xef, Jordi Guitart, i d’Albert Boronat.

Enguany, a GastroPirineus també es parlarà del que representa que Catalunya hagi estat designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Serà Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, l’encarregat dilluns de fer un repàs del que representa aquesta distinció pel territori, la cuina i el turisme enogastronòmic.

Les jornades es podran veure en directe via streaming des del canal de Youtube de GastroEvents Online.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -