14.3 C
Amposta

La descarbonització

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La voluntat dels governs Europeus després d’haver fixat el calendari per a la descarbonització atmosfèrica i fer una aposta segura per les renovables s’han adonat que, per arribar a l’objectiu, cada país s’ha de posar a treballar de manera eficient si volen assolir l’objectiu estrella que és una atmosfera neta de gasos efecte hivernacle pel 2050.

Per aquest motiu, i perquè és de total competència del govern central, la ministra de transició ecològica i el repte demogràfic ha posat en marxa uns espais que ella anomena de diàleg, de caràcter temàtic, infraestructures i ecosistemes que són els grans pilars segons ella per a la recuperació, transformació i resiliència. Aquests espais facilitaran les mesures per a la modernització de l’economia, la transformació dels sectors productius del país, la seva estimulació, la generació de llocs de treball i facilitarà tota mena d’inversions tant Públiques com privades cap al sector de les renovables per a fer una bona i ràpida transició.

Aquest full de ruta per a la descarbonització del país és exigent en tots els aspectes i vol arribar a la construcció d’una societat resilient i forta en tots els nivells de l’efecte climàtic. Es tracta de crear un marc de treball per a estimular als inversors privats com s’ha fet en els sectors de la restauració ecològica, infraestructures verdes o connectivitat. Però cal que aquest pla permeti recolzar altres polítiques del país i dotar-lo d’una gran cohesió territorial, implicar-hi i recolzar a totes les diverses nacionalitats, com la catalana, perquè només amb grans consensos generals podrem avançar cap a la descarbonització a llarg termini i a una bona recuperació econòmica a curt termini. És un quadre de molt bones intencions que han d’omplir; si tenim en compte què han fet els governs d’Espanya fins ara per a aquest objectiu no podem ni devem ser optimistes. Cal recordar que ha estat el país dintre de la UE al que més sancions li han aplicat per no complir els acords d’aquest calendari ecològic, verd i renovable.

En aquest sentit la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) que depèn d’aquest ministeri ha aprovat el canvi en les imatges de marca dels grans hòldings energètics, amb una recomanació del govern: que aquestes millorin les seves produccions adequant-les al calendari de la descarbonització. No ni ha prou que una empresa com gas natural o altres canviïn els seus logotips i facin propaganda dels seus productes dient que són verds, ecològics i renovables sense fer reformes en la cadena de producció on es produeixen els alliberaments de gasos efecte hivernacle. L’aprovació d’aquesta norma rau en el fet que aquests hòldings volen seguir tenint els mateixos o més beneficis amb la nova imatge dels seus productes; per això aquesta estratègia de maquillatge dels seus productes.

Com sempre, el gran capital imposa el seu calendari enfront del qual tenen establert els països de la UE, simplement buscant resultats econòmics i no el benestar general per a les persones. Aquest benestar és el futur del planeta, dels nostres fills i el nostre. Pensem-hi.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -