14.3 C
Amposta

La CUP demana l’obertura de la Taula de Consens pel Delta a tots els agents del territori implicats

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els temporals de llevant són fenomens naturals que, si bé de forma regular afecten les Terres de l’Ebre, sembla a ser que cada cop seran més greus i causaran més danys a conseqüència de la crisi climàtica. El Delta de l’Ebre, com a ecosistema fràgil i dinàmic amb àmplies zones inundables, té una gran vulnerabilitat. Aquest fet es veu agreujat per la falta de sediments transportats pel riu Ebre que són retinguts als embassaments i, a més, els sediments també es veuen afectats a causa de la disminució del cabal del riu. Segons els experts, els sediments s’ha reduït més del 95% en les últimes dècades.

La CUP diu que el pas d’aquest darrer temporal que ha afectat Catalunya i, especialment el Delta de l’Ebre, “ha estat un avís de com la inacció política per falta de valentia perjudica el dia a dia de tot un territori i posa en perill la seua supervivència”.

Durant aquestes últimes setmanes, la CUP ha estat molt atentes a com anaven desenvolupant-se els esdeveniments, tant pel que fa als efectes que ha generat el temporal com per les respostes que hi ha hagut. Ja el passat 23 de gener, la CUP Deltebre va emetre un comunicat on demanava que totes aquelles decisions que s’haguessin d’adoptar fossin pensades i meditades per evitar deixar-se portar per “les presses i l’alarmisme” del moment.

En aquest sentit, des de la CUP expliquen que han esperat per estudiar amb detall les diferents propostes que des de la Taula de Consens pel Delta s’han fet i han escoltat a les entitats i col·lectius del territori implicats en la defensa del Delta.

Pel que fa a la Taula de Consens, assenyalen que només hi està representat el sector polític, econòmic i de gestió de l’aigua, però hi troben faltar la comunitat científica, el sector turístic, els moviments socials i ambientals, etc. Per això, des de la CUP posen en dubte que les propostes que surtin d’esta taula seguin realment de consens al territori.

A més, en el comunicat la CUP també remarca que “el consens real actual és que la supervivència del Delta passa perquè el riu porti aigua i sediments i, per això, cal que les administracions comencin a treballar de forma prioritària en esta línia”.

La CUP diu “que hi ha una contradicció quan s’expressa que el Delta és un ecosistema únic, natural i dinàmic i, alhora, es defensa mantenir la seua morfologia actual”. Des de la CUP, creuen que és una contradicció que condiciona totes les mesures que proposa el document i que fa que les propostes vagin més en la línia de protecció dels usos que no pas de la protecció del Delta de l’Ebre. Per això, exigeixen “més claredat i transparència en la concreció d’aquestes mesures”.

Altres mesures plantejades per la Taula, parteixen de la no acceptació d’un “retrocés de la línia de costa” i aposten per aportar sorres de zones on “en sobren” cap a zones “on en falten”. La CUP creu que aquest tipus de mesures generen dubtes sobre la seua “efectivitat i sostenibilitat” a mitjà i llarg termini. “Només cal veure la dinàmica de tot el litoral català quan, any rere any, cal aportar sorres artificialment a les platges de tot Catalunya. Aquest tipus de mesures són a curt termini i no tenen en compte “la dinàmica del litoral i acaben malbaratant milions d’euros“.

“Hem d’apostar per l’aportació de sorra a través del riu de forma natural i no amb dragatges permanents de forma artificial. Caldria afrontar el debat obert des de la comunitat científica sobre els usos dels terrenys costaners. Això implicaria valorar la compra d’aquests per a convertir-los en una franja de protecció litoral. En cap cas es pot considerar un retrocés, com s’ha intentat argumentar, sinó un canvi d’usos amb una despesa de diners públics més reduïda i efectiva”, apunten des de la CUP.

Finalment, el partit veu que el Pla Delta, tot i recollir la necessitat de la baixada de sediments i d’aigua pel riu, “no fa una proposta decidida en esta línia”. En general el pla “no aborda l’arrel real del problema, i prioritza mesures a curt termini contemplant la gestió de sediments per més endavant i, fins i tot, com a inviable”. Acaben el comunicat dient: “Des de la CUP, creiem que cal valentia política per a afrontar esta qüestió, i això exigeix pressionar la Confederación Hidrogáfica del Ebro, que amb les seues polítiques de gestió del riu, està protegint els interessos econòmics de les empreses hidroelèctriques, en detriment de la protecció de la conca de l’Ebre”.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -