L’Ametlla de Mar enceta aquest divendres una nova edició de les Jornades Gastronòmiques dels Fideus Rossejats, que se celebraran del 23 de maig a l’1 de juny i que ja sumen catorze anys posant en valor un dels plats més emblemàtics de la cuina calera. Durant deu dies, tretze restaurants del municipi oferiran menús especials d’entre 28 i 48 euros amb aquest plat com a base principal, combinat amb peix, marisc i vins de la D.O. Terra Alta.
Els fideus rossejats tenen l’origen en les menjades a bord, plats senzills cuinats pels pescadors a partir del peix fresc acabat de capturar. Aquest vincle entre tradició marinera i gastronomia local els ha convertit en una icona culinària de la població. «Vivim de cara al mar i som Vila Marinera. Posem en valor els pescadors, el sector primari i la cuina que surt de la mar i arriba als nostres restaurants i a casa nostra», ha destacat Damià Llaó, gerent de l’Àrea Municipal de Turisme.
Com a plat fort de les jornades, aquest diumenge 25 de maig tindrà lloc la XXIX Diada dels Fideus Rossejats al port pesquer, una cita festiva i gastronòmica que cada any atrau centenars de visitants. Per només 2 €, es podrà degustar aquest plat popular mentre s’hi celebra el tradicional Concurs de Fideus Rossejats, amb la participació de 48 colles i cuiners aficionats. Els sis millors rebran un premi de 200 €.

«No hi ha cap casa de la Cala on no es cuinin fideus rossejats o arrossejat», afirma la regidora de Turisme, Maria José Castellano. «És un plat senzill, però cap surt igual. L’essència és la mateixa, però cada concursant hi posa el seu toc, i això és el que el fa tan especial».
La jornada també comptarà amb actuacions musicals, la xaranga Xim Xim Mig Grau, tallers de castells i un pilar dels Xics Caleros, a més de la música de Dijeidelpubelo. Els cellers de la D.O. Terra Alta oferiran tastos per completar l’experiència.
Redacció