14.3 C
Amposta

La Cooperativa de Gandesa celebra cent anys d’èxits a recer d’una de les Catedrals del Vi del país

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dimarts es compleixen cent anys de l’aprovació de la construcció de la Cooperativa de Gandesa. L’edifici, una de les principals Catedrals del Vi de Catalunya, projecte de l’arquitecte César Martinell, el van aixecar pam a pam, en només un any, una cinquantena de famílies gandesanes decidies a fer del vi el seu modus vivendi. Aquest dilluns a la nit, Gandesa s’ha vestit de gala per rememorar aquesta efemèride que va canviar la història del municipi i de la comarca. Amb la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, d’amfitriona s’ha donat el tret de sortida a un any d’activitats, homenatges, exposicions i tastos amb què es recordarà, època a època i superació rere superació, l’èxit de l’esforç col·lectiu que ha mantingut dempeus un dels pilars econòmics de municipi.

La celebració del centenari ha començat a prendre forma amb l’estrena d’un documental amb testimonis i vivències d’aquest cent anys de picar pedra i sobretot amb una festa que farà valer la història de la construcció d’aquesta Catedral del Vi on s’aglutinen cent anys de feina vitivinícola d’èxit. El celler el van aixecar pam a pam 48 famílies. En un any, amb el treball diari de dones, homes i adolescents, van aixecar aquesta imponent joia que actualment és una de les meravelles arquitectòniques del país. “La gent de Gandesa, quan veu l’edifici, siguin o no siguin socis, entenen que és un patrimoni del poble, de la comarca, de les Terres de l’Ebre i de tot el país. És un edifici tan preciós i bonic que la gent que el va fer segur que no pensaven que cent anys després la gent es meravellaria en veure’l”, ha destacat Pere Bové, president de la Cooperativa de Gandesa.

Nous projectes
Després de les grans reformes que s’hi ha fet en els últims anys, amb la millora del sostre i la rehabilitació de l’antic celler, l’actual Junta no renuncia a recuperar nous espais, com la sala de tastos que es va habilitar a sobre de les voltes de cel i que necessita un nou accés. La Cooperativa té en marxa un projecte per construir un ascensor i unes escales, simulant una tina, per poder oferir una visita enoturística on es podrà gaudir de la coberta i de tot el paisatge de Gandesa i entorn. “Aprofitant que estem al centenari volem fer petjada i fer una mica més del que s’ha fet fins ara”, ha explicat Bové.

La cooperativa de Gandesa és obra de l’arquitecte César Martinell –deixeble de Josep Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí-. El seu net ha assistit a la inauguració del centenari. Actualment la Cooperativa comercialitza tres línies de vi: els Gandesola, els SomDinou i, la darrera, els Puresa, presentada fa uns mesos, amb vins monovarietals amb raïm de vinyes de més de 40 anys. Les finestres modernistes de la cooperativa, amb un disseny de Francesc Bové, presideixen l’etiqueta d’aquesta línia. Un blanc i un negre de Puresa s’han embotellat especialment per al centenari.

També s’ha inaugurat una exposició que recorda les persones que hi han passat, amb fotografies històriques de la construcció de l’edifici, bona part extretes del fons documental de la família Forcades, i que incorpora objectes de valor històric cedits pels mateixos socis, com una arrencadora de ceps de principi del segle passat i una embotelladora d’ampolles de vermut del anys quaranta. En la mostra es repassen tots els moments històrics que han condicionat el funcionament de la Cooperativa, sobretot la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil espanyola.

“Va ser una època molt dura i va ser molt difícil tirar endavant el celler però van unir esforços per salvar-la com fos. Aquí va caure un projectil i el forat no es va reparar fins 1944”, explica Pilar Ferrando, guia de les visites que ofereix la Cooperativa. El projecte per elaborar un vermut, el vermut Terra Alta, va tornar a “il·lusionar” els cooperativistes. “Es van recuperar les ganes de treballar la terra i que el celler funcionés”, com remarca Ferrando.

Juntament amb la línia de vins Puresa, recuperar aquell vermut ha estat un dels darreres iniciatives productives de la Cooperativa. “Als bars guardaven exposades les botelles de vermut i hem recuperat el producte i l’etiqueta i la gent del poble s’ha il·lusionat i en venem molt a Gandesa i estan molt satisfets del nou producte, que no és nou, és un vell nou”, ha destacat el president.

El programa del centenari s’allargarà fins al 2020 i s’han programat, entre d’altres, tastos de vins antics. L’anyada de 1919, la primera collita i el primer vi de la cooperativa es va fer agre en alguns trulls. Des de llavors antigues anyades es guarden al cementiri de Gandesa i es farà una jornada especial amb premsa especialitzada i prescriptors del vi amb tastos dirigits d’aquelles produccions. També es posarà l’accent en homenatjar els milers cooperativistes que han fet possible un somni al qual auguren cent anys més d’excel·lent viticultura.

En la festa d’estrena del centenari, la conseller Jordà ha destacat que el cooperativisme crea llocs de treball, arrelats al territori, i ha defensat que és un forma d’organització laboral “que no és nova però innova i que permet maximitzar els beneficis econòmics i socials”.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -