14.3 C
Amposta

La Comissió del Parlament rebutja celebrar el Pacte Federal de Tortosa

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El grup municipal del PSC ja va presentar una moció per instar al Govern de la Generalitat a commemorar el 150è aniversari del Pacte Federal de Tortosa, que també va ser rebutjada, i sent que el govern no vulgui rememorar aquest aconteixement històric de Tortosa.

El passat 18 de maig va fer 150 anys que va tenir lloc la signatura del Pacte Federal de Tortosa, entre representants del federalisme català, aragonès, valencià i balear. I la signatura es va fer a Tortosa donat que es va considerar que era el veritable centre dels territoris de la Corona d’Aragó.

Per recordar i celebrar aquest esdeveniment, el grup socialista al Parlament de Catalunya va presentar una proposta de resolució que instava a la celebració institucional d’aquest fet. Així mateix, el grup municipal del PSC va presentar una moció al ple de febrer de 2019 per demanar a l’Ajuntament que instés al Govern de la Generalitat a commemorar el 150è aniversari moció que va ser rebutjada.

El passat dijous 4 de juliol, el grup parlamentari socialista va tornar a demanar la celebració del 150è aniversari del Pacte Federal a la Comissió de Justícia, que va rebutjar de nou la proposta. La diputada Rosa Ibarra ha lamentat que el govern deixi passar aquesta celebració i ha recordat que “en altres llocs de l’Estat, com a Eibar, totes les forces polítiques han commemorat el pacte basc-navarrès, que va sorgir a partir del de Tortosa. Curiosament han estat tant els nacionalistes catalans com els espanyols qui s’han posat d’acord per votar conjuntament en contra”

El regidor Enric Roig també ha lamentat aquest nou rebuig ja que “entenem que el Pacte de Tortosa va ser un dels episodis històrics més importants per a la ciutat, i creiem que el seu record tornaria a posar a Tortosa en el lloc històric que es mereix i recordaria la importància dels fets que s’hi van produir. I ha recordat que a Tortosa Federalistes d’Esquerres i PSC ja van organitzar una sèrie d’actes a l’abril i maig per commemorar aquest esdeveniment.

Signat per representants del federalisme català, aragonès, valencià i balear, el Pacte de Tortosa establia els fonaments d’una organització federal d’Espanya i va desembocar en un pacte federal d’abast general i en el projecte de la Constitució Federal de 1873, una de les més modernes del món.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -