14.3 C
Amposta

Jordi Sànchez sobre el monument franquista: “Volem que es retiri, això també és una manera de reinterpretar”

En una visita a Tortosa, el secretari general de JxCAT recorda que la retirada és un compromís de l'anterior legislatura

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha reclamat unitat d’acció a les forces independentistes amb representació al Congrés per “obtenir com a país tot allò que en aquests últims anys no hem obtingut”. Considera que el treball en conjunt per posar en valor “la clau d’una majoria”, la que li manca a l’executiu de PSOE i Podemos a la cambra baixa, permetria incidir en inversions i competències en tràmits com els pressupostos. “Per separat, els resultats que hem obtingut malgrat l’estabilitat que han donat alguns partits al govern espanyol han estat insignificants”, ha apuntat. Sánchez també ha reclamat a l’Estat que accepti la “immunitat que el Parlament Europeu” va donar als eurodiputats a l’exili per poder “retornar al seu país”.

Sànchez ha proclamat la necessitat de la unitat d’acció independentista a Madrid després de ser inquirit sobre l’efectivitat de la taula de diàleg amb el govern espanyol. Ha qüestionat la seva utilitat –creu que les parts han d’estar en igualtat del condicions i que ha de poder abordar la sortida al conflicte “sense limitacions”- però s’ha compromès a no deixar la “cadira buida” i a donar suport al lideratge del president Pere Aragonès en aquest espai.

Per contra, ha considerat cabdal la “unitat estratègica” de les forces independentistes al Congrés davant d’un govern espanyol sense majoria. “L’independentisme faria un gran servei al país i al projecte si pogués articular aquesta capacitat conjunta”, ha subratllat. Si això no ha estat possible fins ara, ha admès., és també perquè “l’horitzó electoral a Catalunya dificultava els moviments”.

En aquest punt, ha apel·lat a mirar endavant i posar en valor la “clau” de la majoria de govern per poder incidir en lleis i tramitacions. En concret, s’ha referit als pressupostos generals de l’Estat, com a eina de decisió de “moltes inversions, infraestructures i competències”, així com de les lleis d’acompanyament d’aquests comptes o la gestió dels fons europeus Next Generation.

Immunitat i amnistia

El secretari de JxCat ha visitat aquest divendres les Terres de l’Ebre per reunir-se amb diverses agrupacions locals del partit i avançar en l’estructuració territorial del partit davant les pròximes conteses electorals. Ha reclamat al govern espanyol que finalitzi la repressió contra els líders independentistes empresonats i milers de persones. Davant les reticències a acceptar la demanda d’amnistia, ha exigit a l’Estat espanyol que “accepti la immunitat que el Parlament Europeu” va donar als eurodiputats Carles Puigemont, Toni Comín i Clara Ponsatí que els permeti “amb total garantia retornar al seu país”.

“Que ho faci no perquè els perdona de coses que diuen que han comès sinó per demostrar l’Estat espanyol que respecta les institucions europees. Que avui el president Puigdemont no pugui tornar al país perquè no li respecte la immunitat que la resta de països de la Unió Europea li reconeixen és la vergonya de la democràcia espanyola. Amnistia i, mentre aquesta no arriba, reconeixement de la immunitat que tant el Parlament Europeu, en primera instància, com el Parlament de la Unió Europea, han reconegut als nostres eurodiputats”, ha argumentat.

Dialogar al Parlament

Sànchez també s’ha referit a la proposta del PSC de crear una taula de partits per crear un espai de diàleg sobre els grans temes de país, proposta rebutjada finalment aquest dijous per la majoria de la cambra. “Quin sentit té parlar en un escenari alternatiu al Parlament?”, s’ha preguntat.

“El marc per abordar qualsevol debat sense límits i sense pors és el Parlament. Per fer-ho hem de tenir la garantia que ni Fiscalia, ni el Tribunal Constitucional ni altres formacions polítiques judicialitzaran el debat que s’hi pugui fer. Sí a parlar de tot, del futur polític de Catalunya, des del respecte a totes les mirades i sensibilitats polítiques però no trobem excusa per no fer-ho al Parlament”, ha insistit Sànchez.

Ha remarcat també que el conflicte polític “no el tenim a l’interior de la societat catalana”. “És entre l’estat espanyol i una majoria del país i Catalunya per accedir a un reconeixement nacional que, en aquests moments, el marc constitucional nega amb les interpretacions del Tribunal Constitucional. Que ningú vulgui fer-nos combregar amb rodes de molí”, ha tancat.

Declaracions de Jordi Sànchez, secretari general de Junts per Catalunya 

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -