14.3 C
Amposta

Invertint en energies renovables

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una de les evidències sorgides en els darrers temps a conseqüència dels temporals soferts pel litoral ebrenc ha estat la importància de lluitar contra el canvi climàtic, si no volem arribar a veure al final de tot el nostre sistema costaner, portuari i en particular el nostre delta de l’Ebre amb danys considerables i irreversibles provocats per cada cop més agressius temporals marítims.

Ens agradi o no, la lluita contra el canvi climàtic passa indiscutiblement per la reducció, al mínim possible, de l’ús, per part dels humans i del teixit productiu, d’energies provinents de combustibles fòssils que són els causants de la major part de l’escalfament del planeta Terra i de les conseqüències negatives que això comporta per a milers d’espècies que veuen afectats els seus hàbitats naturals.

Davant d’aquesta problemàtica que a tots ens afecta, Ports de la Generalitat, ha pres la iniciativa per la lluita del canvi climàtic mitjançant l’adopció d’un conjunt de mesures de diversa índole.
Per una banda, l’impuls en la utilització d’energies renovables i en particular d’energia solar amb la construcció de parcs solars ubicats en les zones portuàries adients per tal d’anar, a poc a poc, millorant el grau d’autosuficiència energètica de les nostres infraestructures i reduint la dependència a energies d’origen fòssil. Aquesta política ambiental repercuteix, d’igual manera, en una millora de la competitivitat econòmica dels ports a causa de la reducció dels costos energètics per als usuaris que operen en ells. D’aquesta manera hem invertit en la instal·lació d’un parc solar al sostre de la llotja de peix de la Ràpita, que permetrà la reducció considerable de la factura de la llum a la Confraria “Verge del Carme”, entitat que gestiona la llotja de peix d’aquest municipi costaner.

Tanmateix, Ports de la Generalitat fa un pas endavant en la lluita contra el canvi climàtic i no tan sols invertim en la instal·lació de parcs solars dins de les nostres instal·lacions sinó que treballem per identificar i quantificar tota la contribució que els nostres ports fan a les emissions de gasos d’efecte hivernacle. D’aquesta forma, amb la identificació de les emissions generades a conseqüència de l’activitat portuària, podem aplicar les mesures adequades per reduir i eliminar la petjada de carboni que generem. La finalitat darrera d’aquestes mesures és aconseguir que els ports competència nostra es converteixin en instal·lacions neutres en emissió de gasos d’efecte hivernacle.

De fet, dins del conjunt de recerques i actuacions per convertir els nostres ports en instal·lacions energèticament autosuficients mitjançant energies netes, actualment, estem treballant en aspectes com: L’aprofitament de les superfícies portuàries per la ubicació de més instal·lacions fotovoltaiques, recerca de sistemes eficients d’emmagatzematge d’energia, estudi d’implantació d’energia eòlica de mitja potència, o fins i tot, una estratègia de mobilitat sostenible que garanteixi que la mobilitat directa i induïda en els nostres ports depengui, cada cop menys, de l’ús d’energies fòssils, reduint la dependència al vehicle.

El repte que, des de Ports de la Generalitat, ens hem establert és, com hem pogut llegir anteriorment, molt gran i ambiciós. Tanmateix, entenem que hem de fer aquest gran esforç per tal de lluitar contra el canvi climàtic canviant el model actual de consum d’energies fòssils per les d’energies netes amb l’objectiu de preservar el nostre Planeta, el nostre ecosistema i el nostre entorn.

Joan Pere Gómez Comes, director general de Ports de la Generalitat

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -