14.3 C
Amposta

Impuls per als aprofitaments agrivoltaics a Catalunya: una oportunitat sostenible per a la producció d’energia solar i alimentària

Des del GEPEC-EdC proposen alternatives viables que permetrien la instal·lació de fotovoltaiques mantenint part de la producció agrícola i preservant la biodiversitat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una de les qüestions clau en la implementació de l’energia solar fotovoltaica és l’ús extensiu de terreny agrícola. A Catalunya, es preveu ocupar un 2,5% de la superfície per a aquest tipus d’instal·lacions el 2050, segons la PROENCAT 2050. Això planteja un dilema respecte a la producció d’aliments i els impactes ambientals.

Fins ara, la majoria de projectes fotovoltaics ocupen terres agrícoles, generant preocupació per la producció d’aliments i la biodiversitat. No obstant això, els sistemes agrivoltaics ofereixen una solució al permetre la producció d’energia al mateix temps que es manté la capacitat agrícola de les terres.

Els sistemes agrivoltaics es configuren de diverses maneres: els panells es poden espaiar suficientment per permetre el pas de maquinària agrícola entre ells, o elevar-los per permetre el creixement de cultius sota ells. Tot i això, no tots els cultius i entorns són adequats per a aquesta configuració.

Malgrat els beneficis potencials dels aprofitaments agrivoltaics, només un 3% dels projectes estudiats a Catalunya preveuen aquest tipus d’aprofitament. Això posa de manifest que els projectes es basen principalment en criteris econòmics, sense tenir en compte la sostenibilitat agrícola i ambiental.

Des del GEPEC – EdC i altres organitzacions, es destaca la necessitat d’un canvi en el model d’implantació d’energies renovables, especialment amb l’aprovació del Pla Territorial de les Energies Renovables (PATER), per evitar impactes negatius sobre els ecosistemes i l’agricultura.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -