14.3 C
Amposta

Gairebé 700 dones de les Terres de l’Ebre sol·liciten atenció als SIAD i l’Institut Català de les Dones

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Institut Català de les Dones (ICD), del Departament de la Presidència, amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques de Catalunya (ACM), han signat avui un acord de cooperació insterinstitucional per treballar conjuntament per implementar les polítiques públiques destinades a erradicar la desigualtat entre dones i homes, i abordar la violència masclista. L’acord suposa una inversió l’any 2021 d’un total de 5.085.500 euros per donar suport als ens locals en el desplegament d’aquestes actuacions.

Han signat l’acord marc interinstitucional la presidenta de l’ICD, Laura Martínez; el president de l’ACM, Lluís Soler; i la presidenta de la FMC, Olga Arnau. També hi han assistit a l’acte telemàtic Núria Ramon, directora de l’ICD, i Joana Ortega, secretària General de l’ACM.

Tal com va declarar la consellera de Presidència, Meritxell Budó, quan es va signar l’acord de l’any passat amb les entitats municipalistes, “és una prioritat del Govern garantir que totes les dones estiguin ateses i hem de fer-ho amb tots els municipis. Des dels més grans als més petits. I hem  d’avançar i anar més enllà del suport a les dones que travessen situacions de violències masclistes i veure de quina manera hem de construir una societat que no permeti que hagi violència masclista”.

La presidenta de l’ICD, Laura Martínez, ha posat de relleu la importància de l’actuació dels municipis i consells comarcals  en l’atenció a dones i en l’abordatge contra la violència masclista i ha explicat que “enguany mantenim el reforç de l’acord amb ens locals de més de 20 mil habitants i Consells Comarcals que l’any passat ja van rebre 2M€ més respecte la inversió d’anys anteriors. En aquests moments de crisi a causa de la COVID19 cal continuar reforçant l’acompanyament i l’atenció a les dones, especialment les que es troben en situació de violència masclista i que en el context actual encara han de superar problemes molt més complexes”.

El president de l’ACM ha destacat i agraït aquesta aposta i “poder acompanyar des de les administracions totes les dones que demanen  informació i atenció”, i ha subratllat la importància de lluitar-hi “totes les institucions plegades”.

La presidenta de la FMC ha posat l’accent en valorar la inversió i ha afirmat que està en consonància amb l’any que hem vist on s’han incrementat les necessitats d’atenció en violència masclista. Cal seguir invertint en les persones. La gent diu que son despeses. Son inversions en persones que s’han trobat en la seva vida ja amb prou problemes. Si no invertim en persones no hi ha futur”.

L’objectiu de l’acord institucional signat avui és reforçar l’atenció a les dones, especialment les que travessen situacions de violències masclistes i que son ateses pels 102 serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) dels ens locals de mes de 20 mil habitants i dels Consells Comarcals. Els SIAD atenen cada any més de 20 mil dones. El pacte signat emplaça les institucions a treballar conjuntament en el desplegament d’aquestes polítiques a tots els ens locals, fent especial atenció als municipis de menys de 20.000 habitants, mitjançant recursos específics i el suport tècnic de l’Institut Català de les Dones.

Atencions SIAD any 2020

Coincidint amb la signatura d’aquest acord, l’Observatori d’Igualtat de Gènere de l’ICD ha fet públic avui l’informe sobre les atencions realitzades pels SIAD al llarg de l’any 2020 en base a dades recollides i informades per cada oficina. La sistematizació de dades que fan les professionals d’aquests serveis permeten que siguin consultables al web de dades obertes de la Generalitat de Catalunya i al visor de resultats del web de l’ICD dones.gencat.cat.

  • Durant l’any 2020 a Catalunya s’ha atès 21.960 dones i s’ha realitzat 106.319 atencions a SIAD i oficines de l’ICD.
  • Per territori s’ha atès 405 dones a l’Alt Pirineu i Aran, 1.699 al Camp de Tarragona, 896 a les Comarques Centrals, 3.127 a les Comarques Gironines, 11.860 a l’Àmbit Metropolità, 1.808 al Penedès, 1.474 a Ponent i 691 a les Terres de l’Ebre.
  • El canal d’entrada de les dones ha estat la iniciativa pròpia en un 24% dels casos, seguit de Serveis socials en un 26,7% i dels Serveis sanitaris en un 7,3%.
  • La forma de tramitació de l’atenció ha estat presencial en un 41,1% dels casos i un 32,8% telefònica.
  • De les dones que s’han atès, el 28,3% es trobaven en situació de violència masclista.
  • Les dones ateses als SIAD i oficines de l’ICD han esta ateses en un 29,9% pel servei d’assessorament psicològic, un 21,8% pel servei d’informació i assessorament general i un 21,1% ha estat primera acollida.
  • Segons el tipus de consulta que han fet les dones ateses, el 27,3% ha estat per violència masclista, el 24,9% per consulta psicològica, i el 17,6% jurídica.
  • L’edat de les dones ateses a SIAD i oficines ha estat majoritàriament situada en el tram de 30 a 45 anys en un 45,1% dels casos.
  • L’estat civil més freqüent en les dones ateses ha estat el de casada en un 26,3%.
  • La situació econòmica independent de les dones ateses es dona en 5,4 punts més que la situació econòmica dependent.
  • El tipus de família de les dones ateses que més consta ha estat la monomarental, en el 18,9% dels casos.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -