14.3 C
Amposta

Fem-lo servir

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’augment de la producció alimentaria els recursos de la terra, l’aigua així com el canvi climàtic hi ha conduït a què els sols estiguin sotmesos a una gran i forta pressió. La no utilització de més d’un terç d’aliments produïts, l’estimació és que mes del 28% de les terres agrícoles en producció no s’aprofiten i en el procés es llencen més de 260 km cúbics d’aigua, tot un luxe si tenim en compte que aquest recurs natural s’està acabant, la petja de carbó dels aliments produïts i no gastats és de 3,3GigaTn de CO₂ que alliberem a l’atmosfera com gasos efecte hivernacle. Aquestes dades ens indiquen que contaminem molt i fem servir de manera errònia els sols i els recursos naturals i el que hauríem de fer és tornar el que no s’ha gastat en forma de compost a la terra.

El compost és una matèria orgànica estable pels processos biològics amb propietats semblants als humus i que aplicat al sol provoca una gran millora de les seves propietats i augmenta els elements nutritius d’aquest gradualment. La utilització en l’agricultura permet una reducció de fertilitzants minerals i plaguicides, va molt bé per les poblacions microbianes i la fertilitat biològica de la terra, un altre de les propietats del compost és que es pot utilitzar per controlar les males herbes, ja que incideix directament sobre els factors que afavoreixen el creixement d’aquestes com la temperatura, la humitat o la llum.

Fa una gran funció contra l’enviliment del sol així com en la seva recuperació que en pocs dies i podem veure la seva millora, l’altra gran qualitat és la bioremediació per la descontaminació de plaguicides, metalls pesants o combustibles, el compost millora les propietats de l’activitat microbiològica i física que ajuda a desenvolupament de la vegetació i a la desactivació de tot el contaminant que hi pugui haver restituït tots els nutrients altra vegada.

El compostatge és un mètode simple que molt sovint els agricultors no utilitzen i que té un paper fonamental per la conservació i preservació dels sols agrícoles, però hem d’allargar la mà a la ciutadania perquè també faci servir el compost que produeix a casa pel jardí, hort o plantes fent que la terra sigui plena de nutrients i estalviant la part de plaguicides o altres líquids, només amb la implicació de tots podrem tenir uns sols saludables sense males herbes i molt productius ajudant a mantenir la salut del planeta. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -