14.3 C
Amposta

Exposició de pintura: “En femení” d’Anna R. Bas al Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Del 5 de febrer a l’1 de març de 2020, la Sala 2, sala d’exposicions temporals de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, acollirà una exposició de pintura d’Anna R. Bas: “En femení”. Un seguit de pintures de gran format i tècnica mixta on el tema recurrent és la dona.

Tenint en compte que el 5 de febrer se celebra Santa Àgueda, la patrona de les dones, el nostre centre, un any més, vol unir-se a aquesta celebració i a tot un seguit d’actes que organitza l’Associació de Dones de la Galera. Per això, el mes de febrer, la sala d’exposicions temporals del Museu Terracota s’ocupa, sempre, de les Dones. En aquesta ocasió serà a través d’una exposició de pintura d’Anna R. Bas.

Anna és el tercer cop que ens visita. Ella és de Godall, tot i que des de fa molts anys viu a la Sénia. Professionalment és tècnica administrativa tasca que ha compaginat des de sempre amb les seves inquietuds artístiques i literàries, ja que també dedica bona part de la seva vida a escriure. La prova d’això és la quantitat de premis literaris que li han estat concedits. A més, va realitzar estudis de PROCEDIMENTS PICTÒRICS, durant cinc anys, essent el seu mestre Josep Benet Espuny, primer, i, després Leonardo Escoda, a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Tortosa.

Aquests estudis de la mà de dos grans Mestres de la pintura units a la seva capacitat innata per l’art, han donat com a resultat creacions úniques i de qualitat que acollim per tercera vegada a l’espai dedicat a exposicions temporals del nostre centre. 

En aquesta ocasió ens delectarà en un conjunt de composicions on el protagonisme principal el té la dona. Un ésser tan delicat i exquisit que de cap manera es pot representar a través d’una única tècnica, cal fer-ho a través de diferents per poder mostrar la seva extraordinària riquesa i diversitat.  Per això la pintura està present a través d’olis però també a través d’altres suports que li permeten una major contundència a l’hora d’expressar-se. 

Algunes de les dones de les seves composicions ens recorden l’obra de Henri Matisse i el fauvisme, moviment pictòric el qual va liderar, sorgit a principis del segle XX a París, oposat a altres moviments pictòrics com l’impressionisme o el neoimpressionisme. Per als fauvistes, el quadre havia de ser expressió, en comptes de composició i ordre i no volien representar les coses de forma crua.  Per això les dones que apareixen a les composicions d’Anna on simplifica el dibuix i el protagonisme el prenen els colors, ens recorden a Matisse i a aquesta idea de que un quadre ha de ser expressió més que no pas ordre. Aquestes són dones en posat tranquil i serè, tal com haurien d’estar sempre… 

En contraposició a aquesta placidesa irrompen altres composicions on desapareix pràcticament el dibuix i pren protagonisme el color amb tonalitats vermelloses, negres i algun esquitx de blau i ocre… representant i alertant, alhora, de la situacions extremes a les que sovint es veuen abocades les dones: manca de llibertat, negació de la igualtat d’oportunitats, exclusió de la vida política, falta d’accés a l’educació, exposició a la violència social, etc. 

Altres dones ens recorden a Gauguin, la seva llum, els seus rostres dolços alhora que misteriosos i inquietants tot recordant l’art primitiu. 

“En femení”, un conjunt d’obres on la dona és la protagonista, deixant palesa la importància d’aquesta en la nostra complexa societat, així com la seva necessària presència en tot moment. La seva fortalesa, la seva temprança, el seu saber fer i la seva saviesa com a: mare, treballadora, esposa, filla, germana, companya, amiga, etc. i també totes aquells situacions que la fan sentir oprimida, abandonada, desconcertada i menyspreada contra les quals hem de lluitar per aconseguir erradicar-les. 

Obres plenes de misteri, de vitalitat i de força com la mateixa dona, generadora de vida, màgica i íntegra, que ens ajudaran a reflexionar alhora que ens permetran gaudir gràcies a una tècnica pulcra i cuidada. 

L’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres de 9.30 a 13.30 hores; Dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00 hores. 

Redacció – C. M.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -