14.3 C
Amposta

Experts parlaran en CaixaForum Tarragona sobre els estereotips dels algorismes creats per a la IA

L'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” presenta el cicle de debats El biaix dels algorismes, on s'analitzarà l'ús cada vegada més estès de la intel·ligència artificial i com els algorismes creats per a això, poden transmetre prejudicis i agreujar biaixos socials

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” presenta a Caixaforum Tarragona el cicle El biaix dels algorismes, una iniciativa on sota la direcció científica de Carmen Domingo, escriptora i periodista, vol aprofundir sobre el món dels algorismes com a condicionants de moltes les decisions que prenem i sobre aquells que, creats per a ser utilitzats en la intel·ligència artificial, no estan exempts d’estereotips i poden transmetre prejudicis i agreujar biaixos socials.

La primera sessió, El gènere dels algorismes, se celebrarà el dimecres 17 de maig de la mà de Karina Gibert, catedràtica i directora del Centre de Recerca Intelligent Data Science & Artificial Intelligence de la UPC, qui abordarà un dels majors desafiaments de la Intel·ligència Artificial (IA), desenvolupar algorismes que evitin les desigualtats i les bretxes de gènere.

El segon i últim debat se celebrarà el 31 de maig amb Algorismes que condicionen vots, que anirà a càrrec dels ponents Xavier Roig, periodista, advocat i consultor estratègic i de relacions internacionals en empreses i institucions, i Alberto Chinchilla, cofundador i director de la consultora Be shared. Tots dos experts debatran sobre com els algorismes poden arribar a dirigir campanyes electorals i com seria una societat governada per ells, si les nostres dades són la clau de la democràcia del futur.

PROGRAMA DE DEBATS

→ Dimecres 17 de maig, a les 19 h

EL GÈNERE DELS ALGORITMES

© CaixaBank

La intel·ligència artificial (IA) fa servir l’històric de dades per crear algoritmes, fet que suposa mantenir les desigualtats i les bretxes de gènere. De vegades, els errors de disseny no són deliberats, obeeixen al fet que el procediment ha estat dissenyat per homes tenint en compte només les seves necessitats. Aquest és un dels desafiaments més grans de la IA: els efectes adversos que viuen les dones com a resultat de la decisió algorítmica. Aleshores, com s’ha de desenvolupar un algoritme per evitar els biaixos de gènere?

A càrrec de:

  • Karina Gibert, catedràtica i directora del Centre de Recerca Intelligent Data Science & Artificial Intelligence de la UPC

Presentat per:

  • Carmen Domingo, escriptora i periodista

→ Dimecres 31 de maig, a les 19 h

ALGORITMES QUE CONDICIONEN VOTS

UNA SOCIETAT GOVERNADA PER LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

© CaixaBank

Els algoritmes influeixen en la intenció de vot i poden arribar a dirigir campanyes electorals, fins a tal punt que semblen els autèntics motors d’unes eleccions. Si les nostres dades són la clau de la democràcia del futur, com serà una societat governada per algoritmes?

A càrrec de:

  • Xavier Roig, periodista i advocat. Consultor estratègic i de relacions internacionals en empreses i institucions
  • Alberto Chinchilla, cofundador i director de la consultora Be shared

Moderat per:

  • Esther Grávalos, periodista i professora associada a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -