14.3 C
Amposta

Europa va detectar 42 interseccions d’organismes nocius en vegetals provinents de Sud-àfrica l’any passat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat una veritable unió duanera a Europa i en les inspeccions, perque lamentablement “no s’està donant una resposta unitària davant l’arribada d’exportacions de tercers països, ja que les funcions d’inspecció en fronteres corresponen als estats membres, que no tenen unificats ni sistemes ni normes d’inspecció fitosanitàries”.

Europa va constatar l’any passat la presència a 42 intercepcions d’organismes nocius per als vegetals en els enviaments procedents de Sud-àfrica, com la Thaumatotibia leucotreta, arna que provoca danys comercials als cítrics i no està present en la citricultura europea, Blissus diplopterus, el minador (leaf miner), alguns dels quals s’evitarien si s’utilitzaren tractaments d’entrada en fred de la fruita.

La coalició ha reclamat al Govern les xifres de les intercepcions realitzades a Espanya, mides, característiques i el lloc de detecció. “El Govern ens respon de nou amagant informació de gran interès, ocultant les xifres i ens deriva a informes agrupats europeus, en els quals únicament podem constatar la magnitud del problema de l’arribada d’organismes nocius”, ha abundat.

Per al senador “Europa ha de donar una resposta seriosa i rigorosa i no deixar sense coordinar i harmonitzar mesures per vigilar la qualitat del que està entrant, ja que en la majoria de casos suposa un greuge clar en competir productes europeus amb totes les garanties sanitàries i laborals amb altres que deixen molt a desitjar i que han estat tractades amb químics avui prohibits a Europa “.

Respostes com la del Govern evidencien com de diluïdes queden les responsabilitats dels que importen, controlen “i els que acaben finalment pagant les conseqüències com passa amb la xylella”, ha assenyalat Mulet que ha recordat que “ningú sap com va arribar, l’únic que sabem és que el PP va rebutjar dotar de més recursos al Senat als Punts d’Inspecció Fronterera, de formació del personal i com el ministre Planas està eludint exigir i prendre mesures com li exigeix ​​el sector “, ha asseverat.

Segons el representant territorial valencià “si tinguessin decència tractarien d’acabar amb un mínim de dignitat el seu trist paper davant la crisi citrícola i demanar la clàusula de salvaguarda davant la seva incapacitat manifesta de gestionar una solució”.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -